ABD Geçici Çalışma Vizeleri Nelerdir? (KAPSAMLI REHBER)
Amerika’da çalışmak ve farklı bir hayatı deneyimlemek pek çok kişinin hayali. Peki geçici süreli olarak hangi vizeler ile ABD’de çalışmaya başlayabilirsiniz? Bu yazımızda geçici olarak Amerika’da çalışmak isteyenler için uygun vizeleri sıraladık.
Amerika`da Çalışmak için Kullanabileceğiniz Göçmen Olmayan Vizeler
ABD’de çalışmak ve yaşamak için kullanabileceğiniz 10 göçmen olmayan vize türü.
- Tüccarlar için E-1 Vizesi
- Yatırımcılar için E-2 Vizesi
- Lisans ve Üstü Eğitimli Kişiler için H-1B Vizesi
- Sezonluk Çalışanlar için H-2B Vizesi
- Özel Eğitim Değişim Ziyaretçileri için H-3 Vizesi
- Stajyer ve Değişim Ziyaretçileri için J-1 Vizesi
- Şirket İçi Transfer için L-1 Vizesi
- Olağanüstü Yetenekli Kişiler için O-1 Vizesi
- Sporcular ve Sanatçılar için P-1 Vizesi
- Din Görevlileri için R-1 Vizesi
Yazımızın devamında temel özelliklerini ve şartlarını detaylandıracağımız göçmen olmayan bu vize türleri farklı alan ve ihtiyaçlara yönelik oluşturulmuştur. Siz de her biri hakkında edindiğiniz bilgiler ile kendi durumunuzu kıyaslayarak size en uygun olan vize türü için adımlarınızı atmaya başlayabilirsiniz.
Şimdi her bir vize türüne sırayla göz atalım.
Tüccarlar için E-1 Vizesi Nedir?
Amerika Birleşik Devletleri'nin, Türkiye'nin de dahil olduğu, çeşitli ülkelerle yaptığı anlaşmalar sayesinde bu ülke vatandaşları Amerika'da uluslararası ticaret faaliyetleri için E-1 vizesini kullanabilmektedir.
Listelenen ülkelerden birinden bir iş insanıysanız ve ABD ile önemli bir hacimde ticaret yapmayı ya da bunu yapan bir işletme için çalışmayı planlıyorsanız, E-1 vizesi sizin için uygun olabilir.
Bir yıl içinde verilen E1 vizesi herhangi bir kontenjan yoktur. Ayrıca süresiz olarak yenilenebilen bir vize olması uzun süreler kullanabileceğiniz avantajlı vizelerden birisi olmasını sağlar.
E1 Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
E1 vizesi almak için genel olarak şartları karşılıyor musunuz bir göz atalım.
- Vize sahibi olarak, yürüttüğünüz ticari faaliyetin %50'sinden fazlasını kendi ülkeniz ve ABD arasında yapıyor ya da bu kapsama giren bir ABD şirketi için yasal olarak çalışıyor olmalısınız.
- Yalnızca vize sponsoru olan ABD işvereni veya kendi işletmeniz için çalışmakla sınırlı olursunuz.
- İlk vizenizi sınırsız uzatmalarla beş yıla kadar süre için alabilirsiniz. Alacağınız vize süresi ülkeler arasındaki anlaşmalara ve başvurunun yapıldığı şirketin durumuna bağlı olarak değişebilir. Genel olarak yeni kurulan şirketler üzerinden alınan vizelerde daha kısa geçerlilik süreleri verilir.
- Burada verilen 5 yıllık vize geçerlilik süresi sizin "toplamda" alabileceğiniz süredir. ABD'ye her girişinizde E1 vizesi ile siz ve birlikte gelen aile üyeleriniz iki yıla kadar kalış süresi alabilirler. Elbette ABD'de bulunduğunuz süre içinde kalış sürenizi uzatmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
- E1 vizesi ile eşiniz ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarınız da size eşlik edebilir.
- Eşiniz de Amerika'da çalışabilir.
E1 Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
E1 vizesi sunduğu avantajlar ile pek çok insanın almak Amerika'da yaşamak için elde etmek istediği vizeler arasındadır.
Peki E1 vizesi almak için uygun musunuz? E-1 vizesi alabilmek için karşılamanız gereken şartlar genel olarak şu şekilde bahsedilebilir.
- Bir anlaşma ülkesi vatandaşı olmak
- Gereken şartları taşıyan nitelikte bir ticaret yürütmek ya da işletme için çalışmak
- Bahsedilen işletmenin %50 sahibi ya da kilit roldeki bir çalışanı olmak
- Şirketin ticaret hacminin %50'den fazlasının Amerika'daki işletmeler ile olduğunu gösterebilmek
Yatırımcılar için E-2 Vizesi Nedir?
Göçmen olmayan vizeler arasında bir diğer popüler vize olan E2 vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin, Türkiye'nin de aralarında olduğu, bazı ülkelerle yaptığı anlaşmalar sonucunda yatırımcı iş insanlarının Amerika'da geçici süreli çalışabilmesini mümkün hale getirmektedir.
E2 Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
E2 vizesi almak için genel olarak şartları karşılıyor musunuz bir göz atalım.
- Anlaşmalı ülke vatandaşı bir yatırımcı olarak, önemli miktarda yatırımın yapıldığı bir ABD işletmesi için ABD'de yasal olarak çalışabilirsiniz. 2023 verilerine göre tipik bir yatırım 150 bin dolar civarındadır ancak 50 bin dolar gibi miktarla yapılan başvuruların da kabul edildiği durumlar görülmektedir.
- Yalnızca E2 vize sponsoru olan ABD işvereni veya kendi işletmeniz için çalışmakla sınırlı olursunuz.
- Vize geçerlilik süreniz başvurduğunuz ülkeye bağlı olmakla birlikte 5 yıla kadar çıkabilir ve sınırsız olarak süre uzatma başvurusu yapılabilir. Alacağınız vize süresi ülkeler arasındaki anlaşmalara ve başvurunun yapıldığı şirketin durumuna bağlı olarak değişebilir. Genel olarak yeni kurulan şirketler üzerinden alınan vizelerde daha kısa geçerlilik süreleri verilir.
- Burada verilen 5 yıllık vize geçerlilik süresi sizin "toplamda" alabileceğiniz süredir. ABD'ye her girişinizde E2 vizesi ile siz ve birlikte gelen aile üyeleriniz 2 yıla kadar kalış süresi alabilirler. Elbette ABD'de bulunduğunuz süre içinde kalış sürenizi uzatmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
- E2 vizesi ile eşiniz ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarınız da size eşlik edebilir.
- Ayrıca eşiniz de Amerika'da çalışabilir.
E1 vizesinde olduğu gibi E2 vizesi de sınırsız uzatmalarla alınabildiğinden Green Card alternatifi olarak görülmektedir. Üstelik yıllık verilen E2 vizelerinde de herhangi bir kontenjan ya da sınırlama yoktur.
E2 Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
E-2 vizesi almak için genel olarak aşağıdaki 6 şarttan söz edebiliriz.
- Amerika Birleşik Devletleri ile anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olmalısınız. Türkiye'nin bu yönde bir anlaşması bulunmaktadır.
- Vize sahibi kişinin işletmedeki konumu hakkında karşımıza iki yol çıkmaktadır.
- Yönetici olarak siz gelebilir ya da yönetici pozisyonunu karşılayacak nitelikteki bir çalışanınızı Amerika'daki iş için transfer edebilirsiniz.
- Bahsedilen iş için bir uzman çalışan ABD'ye transfer edilebilir. Bu noktada söz konusu uzmanlık için Amerika'da istihdam edilebilecek kişilerin bulunamadığının kanıtlanması gerekmektedir.
- Başvuru sahibinin kendisi ya da ülkesindeki işvereni, işletmenin en az %50’sine sahip olmalıdır.
- ABD'de yürütülen iş için önemli miktarda bir yatırım yapmış olmanız gerekmektedir. Burada bir alt limit olmamakla birlikte tipik olarak 150 bin dolar civarında bir yatırımdan söz edilebilir.
- Yaptığınız yatırım işin doğasına uygun miktarda olmalı ve kar etme amacı güdülmelidir.
- Amerika'daki şirket aktif ticari faaliyette olmalı ve bulunduğu eyaletin yasal yükümlülüklerini karşılamalıdır. E2 Yatırımcı Vizesinin temel amacı Amerika'da iş yaratmaktır. Bu nedenle sadece yatırımcıya maddi güç sağlayan bir yapıda olmamalıdır.
- Başvuru sahibi olarak başvuru yapılan işin bitmesi durumunda ABD'yi terk etme niyetinde olduğunuzu göstermeniz gerekir.
Burada önemli bir not olarak E2 Yatırımcı Vizesi ile yatırım yoluyla Yeşil Kart (EB-5) programlarının karıştırılmaması gerektiğinin altını çizmek isteriz. E2 vizesi size doğrudan Green Card alabilme imkanı sunmaz. E2 vizesi göçmen olmayan bir vize türüdür. Yeşil Kart ise size kalıcı ikametgah imkanı sunmaktadır. Yatırım yoluyla Yeşil Kart alabileceğiniz EB5 Green Card programı belirli bölgelerde (ETA) 800 bin ve diğer bölgelerde 1 milyon 50 bin dolar yatırım ile alınabilirken, E2 yatırımcı vizesi için yasalarla belirlenmiş minimum yatırım miktarı yoktur.
Lisans ve Üstü Eğitimli Kişiler için H-1B Vizesi Nedir?
H1B vizesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde akademik uzmanlığı ya da denk seviyede deneyimi olan kişilerin, sponsor olan projeler ve işverenler kapsamında hizmet verebilmesine olanak tanıyan bir vize türüdür.
Burada bahsettiğimiz akademik uzmanlık belirli bir alanda en az lisans derecesi ya da eşdeğer deneyime sahip olan kişileri kapsamaktadır. Buna örnek olarak mühendisler, yazılımcılar, bilim insanları ya da eczacılar gibi kişiler gösterilebilir.
H1B vizesine ilk kez başvuranlar için bir mali yılda 85 bin vize kontenjanı bulunmaktadır. 85 bin kişilik kontenjan içinde 20 bin kişilik kısım master ve üzeri dereceler için ayrılmıştır. Ayrıca bazı meslekler üniversite ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar üzerinden yapılan başvurularla bu sınırlamalardan muaf tutulmaktadır.
H1B Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
H-1B vizesi hakkında temel olarak aşağıdaki özelliklerden bahsedilebilir.
- H1B vizesi, yalnızca belirli bir yer ve iş sunan işverenler için onaylanmaktadır. Diğer bir deyişle H1B başvurusu için net bir iş tanımı ve açık iş olmalıdır. Bu şart üzerinde oluşacak bir değişiklik için sponsor işverenin Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetlerine (USCIS) dilekçe vermesi gerekir. Öte yandan göçmen danışmanlık şirketlerinin potansiyel çalışanlara Amerika'da istihdam edilebilmesini sağladığı durumlar da vardır.
- İşveren, H1B sponsoru olduğu kişiye bahse konu iş için o bölgede verilen minimum maaşı vermek zorundadır. Bunun için sponsorunuzun ABD Çalışma Bakanlığı aracılığıyla Güncel Maaş Tespiti yaptırması gerekir.
- H1B vizesi ile Amerika'da 6 yıla kadar vize geçerlilik süresi alabilmeniz mümkündür. Tek seferde ise en fazla 3 yıllık kalış izni elde edebilirsiniz. Üstelik Amerika'da her yıl kalış süreniz 6 aydan az ise ya da Green Card süreci başlatmış ve belirli aşamaları geçmişseniz bu 6 yıllık sınır geçerli değildir.
- Eşiniz ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarınız da Amerika'daki hayatınızda size eşlik edebilir.
- Eşiniz Amerika'da çalışmak için başvuru yapabilir.
- Eğer sponsorunuz iş anlaşmanızı feshederse son ikamet adresinize geri dönebilmeniz adına sizin yolculuk masraflarınızı finanse etmek zorundadır. Ancak sizin çalışan olarak işten ayrılmanız durumunda sponsorunuzun herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu yoktur. Ayrıca bu ödeme aile üyelerinizi kapsamamaktadır.
H1B dilekçesi yürürlükte kaldığı sürece işvereniniz size maaş ödemesini yapmak zorundadır. Var olan istihdam gerekliliği sona erdiğinde USCIS'e başvurulur ve süreç bitirilir.
H1B Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Genel olarak H-1B vizesi almak için aşağıda sıraladığımız şartların karşılanması gerekmektedir.
- Tipik olarak H1B vizesi için en az lisans derecesi ile mezuniyet gerekmektedir. Öte yandan iş deneyiminizi de şartları karşıladığı sürece eğitim dereceniz yerine kullanabilirsiniz.
- Sunulan iş ve sizin lisans alanınızın uyumu, aynı iş kolunda çalışan kişilerin sahip olduğu eğitim derecesine bakılarak bir değerlendirme yapılır.
- Belirlenen iş tanımında işverenin en az lisans eğitimi gerektiren ya da çok spesifik bir alanda uzmanlaşma gerektiren lisans derecesine sahip birisine ihtiyaç duyduğunu belirtmesi ve bu kişiye sponsor olması gerekir.
Her yıl yüzlerce global Amerikan şirketi H1B vizesi ile personel istihdam etmektedir. Niteliklerini karşıladığınız bir sponsor bulduğunuz sürece H1B sık kullanılan vize türlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Sezonluk İşçiler için H-2B Vizesi Nedir?
H2B vizesi ABD'ye kısa süreli işçi olarak gelebilmenizi ve Amerika'daki istihdam gücünün yetersiz kaldığı pozisyonları doldurarak çalışabilmenizi sağlayan bir vize türüdür.
Buradaki "Geçici" terimi, sponsorun iş pozisyonu için belirli bir süre ihtiyacı olan iş gücünü ifade eder. İşverenin hizmetlere olan ihtiyacının belirli bir başlangıcı ve sonu olmalıdır. Mevsimlik işçiler, kısa vadeli projelerde çalışanlar ve Amerika'ya diğer işçilerin eğitimi için gelenler genellikle H-2B vizesi alırlar.
Ayrıca H2B vizesi , O veya P vizesi kriterlerini karşılayamayan ancak Amerika'daki hayatı deneyimlemek isteyen kişiler arasında da oldukça popülerdir.
H-2B en çok bahçıvanlık, bekçilik, orman ve benzeri alan güvenliği, hizmetçiler, eğlence sektörü çalışanları, hayvancılık faaliyetlerinden sorumlu kişiler ve garsonlar için kullanılır.
H2B Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
H2B vizesinin iyi ve kötü yönleri nelerdir bir göz atalım.
- H2B vizesi ile kısa süreli de olsa Amerika'da yasal olarak çalışma hakkı elde edersiniz.
- Sponsor işvereniniz sözleşme sürenizin en az dörtte üçü oranındaki ödemeyi sağlayabileceğini ön koşul olarak göstermelidir. Ayrıca alacağınız ücret o bölgede bahsedilen iş için verilen geçerli ücretten düşük olamaz.
- Sponsorunuz seyahat ve vize masraflarınızı ödemeli ve işçi tazminat sigortanızı sağlamalıdır.
- Eşiniz ve 21 yaşın altındaki evlenmemiş çocuklarınız da size eşlik edebilir.
- Eşiniz size eşlik edebilmesine rağmen kendi H2B vizeleri olmadığı sürece ülkede çalışamazlar.
- Vizeniz geçerli olduğu sürece ABD'ye giriş çıkış yapabilirsiniz.
H2B vizelerinde 66 bin kişilik bir yıllık kontenjan bulunmaktadır. ‑ Bu kontenjan bir yıl içinde ikiye bölünür. Böylece vizelerin yarısı ilk altı ve kalanı ikinci altı ayda verilir.
H2B Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
H-2B vizesi, yalnızca kolej eğitimli işçiler için olan H-1B vizelerinin aksine hem vasıflı hem de vasıfsız işçiler için kullanılabilir.
Aşağıda H2B vizesi için gereklilikler sıralanmıştır.
- Başvuru sahibi ya mevcut katılımcılar listesindeki bir ülkeden gelmelidir. Türkiye bu ülkeler arasındadır.
- ABD'li bir işverenin size sponsor olması gerekir.
- Teklif edilen işle ilgili geçmişte deneyiminiz ya da niteliğiniz olduğunu göstermeniz gerekir.
- Sunulan iş için ABD'de istihdam edilebilecek kişiler bulunmuyor olmalıdır. Bunun için sponsorunuz birtakım başvurular yaparak süreci tamamlayacaktır. Geçici bir İş Sertifikası alınmalıdır.
Vize sahibi olarak vize sürenizin sonunda geri ülkenize dönme niyetinde olmalısınız.
Özel Eğitim Değişim Ziyaretçileri için H-3 Vizesi Nedir?
H3 vizesi Amerika'da fiziksel ya da zihinsel engelli çocukların eğitimi üzerine bir programa katılım daveti alan kişiler için oluşturulmuş bir vize türüdür.
Program özel eğitim üzerine deneyim sahibi Amerika’daki bir kuruluş tarafından sunulabilir. Özel Eğitim Değişim programı için H3 vizesi ile bir mali yılda en fazla 50 kişi alınmaktadır.
H3 Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
H-3 vizesinin bazı öne çıkan noktaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- H3 vizesi ile bir ABD ‘deki bir kuruluş tarafından sunulan eğitim programına katılabilir ve bu eğitim programı kapsamı dahilinde, eğitimi yapan şirket için ABD'de yasal olarak çalışabilir.
- Vize sahibi H3 vizesi için sponsor olan kuruluş haricinde bir işletme için çalışamaz.
- Vize geçerlilik süresi 18 aya kadar çıkabilir.
- H3 vizesi sahibi kendisiyle birlikte ailesini de Amerika'ya getirebilir ve vize geçerliliği olduğu sürece ABD'ye giriş çıkış yapabilir. Burada aileniz, eşinizi ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarınızı kapsamaktadır.
- Eşinizin ya da çocuklarınızın Amerika'da istihdam edilmesine izin verilmez. Öte yandan çocuklarınız Amerika'da eğitim alabilirler.
Önemli bir not olarak, eğitim programının bitiminden sonra seyahat için ekstra bir süre (Grace Period) tanınmamaktadır. Bu nedenle başvuru yapılırken sponsor tarafından eğitim süresinin belirlenmesinde seyahat süreleri de dikkate alınmalıdır.
H3 Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
- Genel olarak bir ABD kuruluşu tarafından sağlanan iş başında eğitim için H-3 vizesi alabilmeniz mümkündür. Burada temel amaç eğitim verilmesi olduğundan eğitim süresince yapılan istihdam ciddi ölçüde bir üretim kapasitesi sağlayarak ülkenin kendi istihdamına zarar vermeyecek boyutta olmalıdır. Kısaca eğitim ile pratik kazanımı amaçlanmalıdır. Böylece kişinin kendi ülkesine döndüğünde aldığı eğitim ile bir kariyer elde etmesi sağlanır.
- Başvuru sahibi programın gerektirdiği en az lisans eğitimine ve deneyime sahip olmalıdır. Öte yandan başvurulan programın sunduğu eğitimi daha önce almamış olmalıdır.
- Tüm geçici göçmenlik vizelerinde olduğu gibi eğitim tamamlandıktan sonra kişinin geri kendi ülkesine dönmeyi amaçlaması gerekir.
Burada açıkça belirtmek gerekir ki çok az eğitim programı USCIS'in katı niteliklerini karşılayabilmektedir.
Stajyer ve Değişim Ziyaretçileri için J-1 Vizesi Nedir?
J1 vizesi Amerika ile diğer ülkeler arasında eğitim ve kültür alışverişini teşvik etmek amacıyla oluşturulmuş bir vize türüdür. Vize genel olarak onaylı bir programa kaydolmuş, öğrenmeye ve öğretmeye açık kişiler tarafından kullanılır.
Bir kaç örnek vermek gerekirse, J-1 vizesi alabileceğiniz programlar arasında Fulbright Burs programı, tıp mezunları için eğitim programları ve ABD'de eğitim verecek veya araştırma yapacak yabancı üniversite profesörleri için programlar bulunmaktadır.
J1 vizesi ayrıca iş başı eğitimleri vermek ya da stajyer öğrenci almak isteyen Amerikalı sponsor işverenler tarafından da kullanılabilmektedir.
Üniversite öğrencileri için ise hepimizin bildiği Work and Travel programları da J1 vizesi ile sağlanmaktadır. Work and Travel programı ile tipik olarak vasıfsız iş kategorisinde düşük ücretli ve mevsimlik işler yapılmaktadır.
J1 Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
J-1 vizesi hakkında bilmeniz gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Başvuru sahibi olarak devlet tarafından onaylı bir programın sponsorluğunda ABD'de yasal olarak çalışabilirsiniz.
- J1 vizesi ile maksimum 4 aylık ABD'de bulunma süresi alabilirsiniz.
- Bir yıl içinde verilebilecek J1 vizesi için herhangi bir sınırlama yoktur.
- Eşiniz ve çocuklarınız da sizinle birlikte Amerika'ya gelebilir.
- J2 vizesi ile size eşlik eden eşiniz Amerika'da çalışmak için başvuruda bulunabilir.
- Dahil olduğunuz program tamamlanana kadar Amerika'ya giriş çıkış yapabilirsiniz.
Eğer J vizesinden başka bir vize türüne geçiş yapmak isterseniz, vizenin program sonunda geri dönme niyetiyle alınmasından dolayı, belirli bir süre kendi ülkenizde kalmanız istenecektir.
Daha fazla bilgi için J-1 Vizesi İki Yıl Kuralı konusuna göz atabilirsiniz.
J1 Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
- J-1 vizesine hak kazanmak için genel olarak öğrenci, akademisyen, stajyer, öğretmen, tıp mezunu veya uluslararası ziyaretçi olmanız gerekir. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı (DOS) Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu (ECA) aracılığıyla planlanan bir çalışma, eğitim, araştırma veya kültürel zenginleştirme programına katılıyor olmalısınız.
- Ayrıca Amerika'da bulunduğunuz süre boyunca hayatınızı devam ettirebileceğiniz maddi güce sahip olduğunuza da kanıtlamanız gerekmektedir. Maddi kaynak bir kuruluş, aileniz, vatandaşı olduğunuz devlet ya da ABD'deki teşvik, burs ve programlardan gelebilir. Ayrıca J1 vizeniz bir iş faaliyetlerine dayanıyorsa, alacağınız maaş sizin gelir aracınız olarak sayılabilir. Öğrenciyseniz aldığınız burslar da aynı şekilde gelir kaynağı olarak değerlendirilmektedir.
- J1 vizesiyle Amerika'ya gitmek için yeterli derecede iyi ingilizce okuma, yazma ve konuşma becerisi göstermeniz gerekir.
- Diğer geçici vize türlerinde de bahsettiğimiz gibi Amerika'da geçici süre kalma niyetinde olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.
Eğer bu özellikleri karşılıyorsanız J1 başvurusu diğer vize türlerine göre daha hızlı ve basit bir süreçtir.
Şirket İçi Transfer için L-1 Vizesi Nedir?
L1 vizesi Amerika'daki bir şirket ile ilişkisi bulunan ABD dışındaki şirket yöneticilerinin ve bir konuda uzman kişilerin kullanımına sunulan bir vize türüdür. Göçmen olmayan, geçici L1 vizesi geçerlilik süreniz dolduğunda sona erer. Diğer bir deyişle Yeşil Kart değildir.
L1 Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
L-1 vizesi hakkında bilmeniz gereken bazı özellikler aşağıda listelenmiştir.
Sponsorluk ile elde edeceğiniz L1 vizesi ile sponsorunuz için 7 yıla kadar yasal olarak ABD'de çalışabilirsiniz.
- Bir yönetici olarak maksimum 7 ve uzmanlık bilgisine sahip çalışan olarak maksimum 5 yıla kadar vize geçerlilik sürenizi uzatabilirsiniz. Bu uzatma süreleri her başvuruda 2 yıl olmak üzere alınabilir.
- Genel olarak L1 vizesi ile Amerika'da çalışmak isteyen kişilerden tam zamanlı bir çalışma beklenir.
- L1 vizesi alabilmek için ABD'de çalışacağınız şirket ile ülkenizdeki şirket arasında bir ilişkinin bulunması gerekmekte. Bu şirketler arası ilişki bağlı kuruluş, yan kuruluş, ortak girişim, şube türlerinde olabilir.
- Eşiniz ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarınız da sizin vizenize bağlı olarak Amerika'da size eşlik edebilir.
- Üstelik eşiniz de Amerika'da çalışabilme fırsatına sahiptir.
- L1 vizesi sahibi olduğunuz sürece ABD'ye dilediğiniz gibi giriş çıkış yapabilirsiniz.
- L1 vizesi için yıllık bir sınır ya da kontenjan olmadığı gibi herhangi bir çekilişe de girmeniz gerekmez.
Eğer Green Card almak isterseniz de sponsor işvereniniz ya da bir başka işveren ile daimi ikametgah almak, şartlar sağlandıktan sonra mümkün olabilmektedir.
L1 Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Aşağıdaki şartları sağlıyorsanız siz de şirketinizin sponsorluğunda L1 vizesi alabilirsiniz.
- Amerika Birleşik Devletleri Göçmen Yasası bir çalışanın geçen 3 yılın en az 1 yılında ABD'deki şirket ile bağlantısı bulunan ülke dışındaki bir şirkette çalışan yönetici ve uzmanlık bilgisine sahip kişilerin L1 vizesi ile şirket içi transfer edilebilmesine olanak tanır.
- Daha önce de bahsettiğimiz gibi Amerika'daki şirket ile ülkenizdeki şirket arasında ana şirket, şube ya da bağlı kuruluş gibi bir bağ bulunmalıdır.
- Bahse konu şirket siz L1 vizesi sahibi olduğunuz sürece faaliyetine devam etmeli ve vizenizin geçici olması amacına uygun olarak süre bitiminde sizi geri transfer etmelidir.
L1 vizesi, uluslararası şirketler tarafından personel kalitesini artırmak ve bilgi transferini sağlamak amacıyla kullanılan vize türlerinden birisidir.
Olağanüstü Yetenekli Kişiler için O-1 Vizesi Nedir?
Kısa süreli istihdam için kullanılan O1 vizesi bilim, sanat, atletizm, eğitim ve iş dünyasında uzmanlaşmış seçkin kişilerin ABD'de geçici olarak bulunabilmesine olanak tanır.
O1 vizesi alabilmek için ABD'li bir işverenin size sponsor olması gerekmektedir. O-1 vizesi almak için yıllık bir kontenjan ya da limit bulunmamaktadır.
Ayrıca başka bir vize türüyle Amerika'da bulunuyorsanız O-1 vizesi için statü değişikliğinde de bulunabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda O1 statüsüne geçiş yaptıktan sonra ABD dışına çıktıysanız, gerçek bir O-1 vizesi alabilmek için konsolosluğa başvurmanız gerekecektir.
O1 Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
O-1 vizesinin bazı öne çıkan noktaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Bu vize türüyle Amerika'da bulunduğunuz sürece yasal olarak çalışma hakkına sahip olursunuz. Ancak sponsorunuz dışında bir başka kişiyle çalışmak isterseniz yeni bir vize almanız gerekir.
- O1 vizenizi ilk seferde maksimum 3 yıla kadar olarak alınabilir. Daha sonraki süreçte ise bir yıllık olmak üzere sınırsız uzatmalarla kullanılabilir.
- Sahip olduğunuz O1 vizenize bağlı olarak eşiniz ve çocuklarınız da Amerika'daki yaşamınızda size eşlik edebilir.
- Aileniz size eşlik edebilmesine rağmen Amerika'da çalışabilmeleri mümkün değildir.
O1 vizeleri diğer vize türlerine kıyasla çok daha çabuk alınabilmektedir.
O1 Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
O-1 vizesi sizin için uygun mu öğrenmek için temel bazı koşullara göz atalım.
- O1 vizesi bilim, sanat, eğitim, işletme veya atletizm gibi alanlarda olağanüstü yetenekleriyle iş teklifi almış kişiler tarafından kullanılabilir.
- Peki buradaki "olağanüstü" kavramı ile bahsedilen nedir? Genel bir çerçevede, kişinin belirli bir alanda ulusal ve uluslararası beğeni ya da medyada yer alan bir başarıya sahip olması gerekmektedir.
- Yalnızca sizin bireysel olarak sahip olduğunuz yetenek ve başarılar dikkate alınmaktadır. Bir ekip ya da grup üyesi olarak tek başınıza O-1 vizesi almanız mümkün olmayabilir.
- ABD'ye geldiğinizde sahip olduğunuz yetenek üzerinde bir iş için çalışıyor olmanız gerekmektedir.
Sporcular ve Sanatçılar için P Vizesi Nedir?
P vizeleri Amerika'daki bir işverenden teklif alan seçkin sporcular, takımlar, eğlence sektörü çalışanları ve sanatçılar için kullanıma sunulan bir vize türüdür. Kendi içinde numaralar ile ayrılan bu vize türünde sahip olduğunuz P vizesine bağlı olarak personeliniz de vize elde edebilmektedir. P vizesi için yıllık bir limit ya da kontenjan bulunmamaktadır.
P Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
P vizesi hakkında bilmeniz gereken temel noktalar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- P vizesi ile ABD'de sponsorunuz için yasal olarak çalışabilirsiniz. Ancak başka bir sponsor ile çalışmak istemeniz durumunda yeni bir vize almanız gerekecektir.
- Genel olarak P vizeleri sınırlı bir etkinliği tamamlamak üzere en fazla bir yıla kadar verilmektedir. Bununla birlikte P vizesi sporcular için 5, toplamda 10 yılı aşmamak üzere ve sanatçılar için 1 yıl süre için uzatılabilir. Ayrıca tatil zamanları ve etkinlikle alakalı tanıtım gibi süreçler için de ekstra zaman tanınabilmektedir.
- P vizesine sahip olduğunuz sürece ABD'ye giriş çıkış yapabilirsiniz.
- Eşiniz ve 21 yaşın altındaki evlenmemiş çocuklarınız da sizinle birlikte Amerika'ya gelebilirler. Öte yandan ABD'de çalışma izni alamazlar.
P Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
- P vizesi uluslararası sporcu ve sanatçıların geçici süreyle ABD'de çalışması için oluşturulmuş bir vize kategorisidir. Bu vize kategorisine ayrıca eğlence sektöründe faaliyet gösteren ekipler ve şirketler de dahil edilmektedir.
- Eğlence sektöründe hizmet veren, örneğin bir sirk ekibi olarak, P vizesine hak kazanabilmeniz için ekibinizin her bir üyesinin en az bir yıl boyunca ekibin bir parçası olması gerekir. Öte yandan ekibinizin %25'lik bir kısmı bu gereklilikten muaf tutulabilir. Bu bir yıllık gereklilikten muaf tutulma, hastalık gibi öngörülemez durumlardan dolayı ekibin önemli bir üyesinin çalışamaması benzeri istisnalar için geçerlidir.
P vizelerinin diğer vizelere kıyasla önemli avantajlarından birisi hızlı bir şekilde alınabilmesidir. Bu sayede spor, sanat ve eğlence dünyasından kişi ve ekipler ABD’de kısa süre içinde çalışmaya başlayabilirler.
Din Görevlileri için R-1 Vizesi Nedir?
R1 vizesi kar amacı gütmeyen dini bir kuruluş için geçici olarak Amerika’da çalışabilmenize olanak tanıyan vizedir.
R1 Vizesi Hakkında Bilmeniz Gereken Temel Özellikler
R1 vizesi ile elde edebileceğiniz bazı avantaj ve dezavantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Vizeniz ile Amerika’da yasal olarak sponsor kuruluşunuz için haftada en az 20 saat olmak üzere çalışabilirsiniz.
- R1 vizeniz ile gerekli şartları karşıladığınız durumda Green Card başvurusu yapabilirsiniz.
- Eşiniz ve 21 yaşın altındaki çocuklarınız sizinle birlikte Amerika’ya gelebilir.
- Eşiniz size eşlik edebilse bile Amerika’da çalışamaz.
- 30 aya kadar süreyle aileniz ve siz Amerika’da kalabilirsiniz. 5 yıla kadar vize geçerlilik sürenizi uzatabilirsiniz.
R1 Vizesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?
R-1 vizesi alabilmek için karşılamanız gereken şartlara göz atalım.
- Bahsedilen dini organizasyon için temsilci, uzman ya da personel olarak çalışmak üzere Amerika’ya geliyor olmalısınız.
- Kuruluş için başvurunun yapıldığı tarihten önceki 2 yıl için çalışmanız gerekmektedir.
- Sadece size sponsor olan kuruluş için çalışmak üzere Amerika’ya gelmelisiniz.
Bu şartları karşıladığınız sürece R-1 vizesi ile ABD’ye gelebilir ve dini görevinizi belirlenen süreler içinde gerçekleştirebilirsiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi şartları karşıladıktan sonra da, ilerleyen yıllarda, Din Görevlileri için İstihdam Temelli Göçmenlik programı olan EB-4 için başvurabilirsiniz.
Şuradaki bağlantıdan ABD Çalışma vizesi başvurularında sıklıkla yapılan hatalardan ve çözümlerinden bahsettiğimiz makalemize göz atabilirsiniz.
ABD Geçici Çalışma Vizeleri Karşılaştırma Tablosu
Amerika’da geçici süreli çalışmak isterseniz kullanabileceğiniz vize türlerini kıyaslayabilmek adına tablomuza bir göz atalım.
Vize Türü |
Kimler için Uygun |
Geçerlilik Süresi |
Kalış Süresi |
Kontenjan |
E-1 |
Tüccarlar |
5 Yıl |
2 Yıl |
Yok |
E-2 |
Yatırımcı İş İnsanları |
5 Yıl |
2 Yıl |
Yok |
H-1B |
Lisans ve Üstü Eğitimli Kişiler |
6 Yıl |
3 Yıl |
Yıllık 85 Bin Kişi |
H-2B |
Dönemlik İşçiler |
3 Yıl |
Değişkenlik Gösterir |
66 Bin Kişi |
H-3 |
Özel Eğitim Değişim Ziyaretçileri |
18 Ay |
18 Ay |
50 Kişi |
J-1 |
Öğrenciler ve Akademisyenler |
Değişkenlik Gösterir |
Değişkenlik Gösterir |
Yok |
L-1 |
Uluslararası Şirket Yönetici ve Uzmanları |
7 Yıl (Yönetici) 5 Yıl (Uzman) |
3 Yıl |
Yok |
O-1 |
Olağanüstü Yetenekli Kişiler |
3 Yıl |
3 Yıl |
Yok |
P |
Sporcular, Sanatçılar ve Gösteri Dünyasından Kişiler |
1 Yıl |
1 Yıl |
Yok |
R-1 |
Din Görevlileri |
5 Yıl |
30 Ay |
Yok |
Son Sözler
ABD geçici çalışma vizeleri farklı ihtiyaçlara hizmet etmek üzere çeşitli kategorilere ayrılmıştır. Bu göçmen olmayan vize seçenekleri arasında size ve şartlarınıza en uygun olanı seçebilir ve bugün Amerika’ya olan yolculuğunuzun ilk adımlarını atabilirsiniz.
Vize başvuruları genel olarak pek çok detay içeren karmaşık bir süreçtir. Bu süreçte atılacak yanlış bir karar vize başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir. Bu nedenle süreci sorunsuz ve hızlı yürütebilmek adına bir göçmenlik avukatı ile çalışmak oldukça önemlidir.