En Sık Sorulan 15 Soru ile Amerika’da İş ve Yaşam
Türkiye dışında yeni ve farklı bir hayata kavuşmak isteyenler için Amerika’da iş fırsatları, her geçen gün artıyor. Gerek iş açısından gerekse de sosyal hayat açısından ABD’de hayallerinizi gerçekleştirmeniz için önemli imkanlar mevcut.
Bu yazımızda Amerika’da iş ve yeni bir yaşam kurulabilmek adına en çok sorulan 15 soruyu cevapladık. Aşağıdaki sorular ile fikirlerinizi gerçeğe dönüştürme yolunda önemli adımlar atabilirsiniz.
Amerika’ya giderken ne kadar para lazım?
Öncelikle ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar götürün. Ancak Amerika’ya girişlerde yanınızda götürebileceğiniz nakit para sınırı 10.000 dolardır. Eğer 10.000 dolardan fazla nakit para ile Amerika’ya giriş yapacaksanız, bunu beyan etmeniz gerekiyor. Beyan işlemini Former CF4790 formu ile ABD girişinde yapabiliyorsunuz. Eğer alinizde de nakit para varsa bu tutarlar toplanıyor ve tek kişi olarak sayılıyor; yani yine 10.000 doları geçmemesi gerekiyor. Bu arada ABD’ye girişte yanınızda istediğiniz kadar para bulundurabilirsiniz; tabi beyan etme şartıyla…
Amerika vizesi için kaç yıllık pasaport lazım?
ABD vizesi için pasaportunuzun en az 6 yıllık olması gerekiyor. Seyahatinizin bitiş tarihinden itibaren 6 ay daha fazla pasaport geçerlilik sürenizin bulunması icap ediyor.
Amerika vizesi PTT ile kaç günde gelir?
ABD vizenizin size ulaşma süresi 3 ila 5 gün arasıdır. Vizeniz almayı tercih ettiğiniz ptt merkezine gönderilir.
Amerika'ya gitmek için ne gerekiyor?
Bu konu ne için gitmek istediğinize göre değişen bir durumdur.
Eğitim için gidiyorsanız;
- Pasaport
- Nüfus fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf
- I-20 formu
Turistik bir gezi için gitmek istiyorsanız, B1-2 vizesine başvurmalısınız. Bunun için aşağıdaki belgeler gereklidir:
- Pasaport
- Nüfus fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf
- DS-160 başvurusu
Çalışmak için gidiyorsanız da aşağıdaki kriterler gereklidir:
- Öncelikle ABD’de iş bulmalısınız.
- ABD’de çalışacağınız yerin sahibi Amerikan Çalışma Bakanlığı’ndan iş sertifikası almalıdır.
- Daha sonra işvereniniz I-40 formunu doldurarak Amerikan Göçmenlik Bürosu’na başvuru yapmalıdır.
Eğer Türkiye’de çalıştığınız şirketin ABD ile ticaret anlaşması varsa; E1 ticaret vizesi ya da E2 yatırım vizesi almanız yeterlidir.
Amerika'da oturma izni almak için neler yapılır?
Bunun birkaç yöntemi var. Eğer;
- Anne-babanızdan biri Amerika vatandaşı ise
- Amerika’da doğduysanız
- Green card alırsanız
- ABD’de yatırım yaparsanız
oturma izni alabilirsiniz. Yatırım yaparak oturma izni almak isterseniz aşağıdaki kurallar geçerlidir:
- EB5 vizesi almak
- Bir ABD işletmesine minimum 500,000 dolar yatırım yapmak
Yapacağınız yatırımın yasal olduğunu beyan etmelisiniz. İşsizliğin fazla olduğu sektörlere yatırım yaparsanız, daha çok oturma izni alabilirsiniz.
Amerika'da hangi meslekler geçerli?
Amerika’da kariyer yapmak için farklı meslekleri tercih edebilirsiniz. Son zamanlarda en çok kazandıran mesleklerin listesi şu şekilde:
- Bilgi işlem
- Ürün tasarım müdürü
- Avukat
- Ar-Ge müdürü
- Yazılım
- Kreatif direktör
Amerika’da çalışmak için ne yapmalıyım, nasıl bulunur?
İlk olarak Amerika’da geçici çalışma vizelerinden birini başvurmak gerekir. Başvurulacak vizeler aşağıdaki gibidir:
- H1-B
- H-1B1
- H2-A
- H2-B
- B1
- J1
Bu vizelerden birine başvurarak ABD’de çalışmak için ciddi bir yol kat edebilirsiniz.
ABD ne iş yapabilirim?
Dönemin en popüler iş kollarından biri olan e-ticaret, ABD için oldukça uygun bir iş modeli olabilir. Farklı dijital pazarlama tekniklerini kullanarak da ABD şirketleri ile çalışarak Amerika’da çalışma altyapısını Türkiye’den de hazırlayabilirsiniz.
Eğer sermayeniz varsa kendi işinizi de kurabilirsiniz. Diğer yandan dijital pazarlama, sosyal medya, üretim, tıp, hukuk, halkla ilişkiler, finans gibi dallar da ABD’de çalışabileceğiniz sektörler arasında gösterilir.
Amerika'da bir mühendis ne kadar maaş alır?
Yetkili makamlara göre ABD’de çalışan mühendisler, yıllık ortalama 90.000 dolar kazanıyor. Bu kazanç oranı da ayda ortalama 8,500 dolar maaşa denk düşüyor. Gelecekte mühendis istihdamlarının artması beklenen bir gelişme. Dolayısıyla ABD’de yakın gelecekte daha fazla mühendisin çalışması tahmin ediliyor.
Amerika'da Türkler ne iş yapar?
Amerika’da Türklerin yapacağı birbirinden farklı iş türü bulunuyor. Özellikle yeni girişimlerin çalışma koşullarını daha da iyi hale getirdiğini ifade etmek gerekiyor. İnşaat sektörü, ön plana çıkan ilk sektörler arasında. Dekorasyon, mantolama, mermer ustalığı, boya vb. işler Türkler arasında oldukça popüler. Diğer yandan berberlik, kuyumculuk, taksicilik, garsonluk işleri de son derece revaçta.
Son dönemde artış olan mesleklerden biri de satış/pazarlama. E-ticaret ve sosyal medya devlerini barındıran ABD’nin bilişim şirketlerinin yönetici kadrosunda azımsanmayacak derecede Türk çalışanlar bulunuyor.
Amerika'da hangi meslekler geçerli?
ABD’de geçerli olan birçok meslek grubu sayabiliriz. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Web geliştirici
- Satış müdürü
- Bilgi güvenliği
- Endüstri mühendisi
- Avukatlık
- Hekimlik
- E-Ticaret
- Sosyal medya uzmanı
Fırsatlar ülkesi Amerika’da geniş bir meslek ağının bulunması, insanlar için ciddi bir fırsat. Diğer yandan garsonluk, berberlik ve inşaat ustalığı gibi mesleklerde geçerli durumda.
Green card nasıl alınır?
- 18 yaşından büyük olmak
- Lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olmak
- Eğitim diploması yoksa son 5 yıl içinde iki yıl süreyle bir işte çalışmış olmak
Yukarıdaki şartları taşıyanlar ABD Göçmenlik Bürosu resmi web sitesinden başvuru yapmalıdır. Başvuruyu kazanan kişilere doldurulması gereken bilgiler verilir. Başvuru yapanlar bu evraklarla konsolosluğa müracaat ederek mülakata katılır. Mülakat başarılı geçerse green card verilir.
İş yeri devralmak için ne yapmalıyım?
Öncelikle iyi bir sermaye ayırmalısınız. Başlangıç için 100.000 dolar yeterli olabilir ancak bu tutar faaliyet göstereceğiniz sektöre göre artabilir. Daha sonra ABD’de en az 6 ay kalabilmek için Türkiye’den B1-B2 vizesine başvurmalısınız. Ardından E2 yatırımcı vizesine sahip olmalısınız. E2 yatırımcı vizesi almak için de iyi bir iş planına ihtiyacınız olacaktır. Eğer gelecek 5 yıl için ABD’li yetkilileri ikna edecek bir projeniz varsa bürokratik işlemleri kısa sürede halledebilir ve ABD’de işyeri devralabilirsiniz. Tabi ki faaliyet göstereceğiniz sektörü ve hangi eyalette iş yeri devralacağınızı özenle seçmenizde fayda var.
Çalışma veya yatırımcı vizeleri nasıl alınıyor?
ABD’de sürekli çalışmak için alabileceğiniz iki vize türü var: Bunlar E-1 Ticaretçi Vizesi ve E2 Yatırımcı Vizesi’dir. Bu vizeleri alma koşulları aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanı, pasaport
- Nüfus kayıt örneği
- DS 160 formu
- DS 156 E formu
- 5 yıllık iş planı
- Firma ve girişimciyi tanıtan yazı
- Şirket tescil belgesi
- İngilizce vize talep dilekçesi
- Şirket imza sirküleri
Bir başka vize türü ise geçici çalışma vizesidir. Geçici çalışma vizesi alma koşulları da aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanı, pasaport vb. kimlik bilgileri
- DS 160 formu
- Vize talep dilekçesi
- I-129 formu
- I-797 formu
- Banka hesap özeti
ABD'de okuyarak çalışılır mı?
F1 vizesi alan öğrenciler, ABD’de hem eğitimlerini yürütebilir hem de çalışabilir. Her öğrencinin ABD’deki kampüslerde 20 saat çalışma hakkı vardır. Üniversite öğrenci ofisine başvuran öğrenciler, bu haktan yararlanabilir. Ancak öğrencilere eğitim döneminin birinci yılından sonra çalışma imkanı verilir. Kampüs dışında çalışmak isteyen öğrenciler ise OPT, STEM ve CPT gibi programlara başvurabilir.
Ailece ABD'ye taşınmam için ne gerekiyor?
Bunun en iyi yöntemi green card başvurusudur. Zira green card’a aile olarak yapılan başvurularda çıkma ihtimali daha yüksektir. Diğer yandan yatırımcı ve çalışma vizelerine başvuru yapmak da ailecek ABD’ye taşınmanın en etkili yöntemleri arasındadır.
Ailece ABD’ye gitmek için iyi bir maddi birikime de ihtiyaç var. Bu yüzden hangi yöntemi denerseniz deneyin bir miktar sermayeye ihtiyacınız olacağını unutmayın. Sorularınız mı var? Bize iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.