bg

EB 5, göçmen vize sınıfına dahildir. Bu nedenle başarılı adaylar yeşil kart almaya hak kazanır. Bu vizeye hak kazanmak için en az 1.000.000 Amerikan Doları yatırım yapmanız gerekir.

EB 5 vizesi ile ABD'ye yatırım yaparak, kendiniz, eşiniz ve aileniz için Green Card (yeşil kart) alabilirsiniz. Ayrıntılara ABD resmi kaynağı olan https://www.uscis.gov/eb-5 web sitesinden bakabilirsiniz.

Öneri: ABD yatırımcı ve göçmen vizesi almanın çok ciddi ve dikkat gerektiren bazı şartları vardır. Yapılabilecek hatalar, geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu bağlamda Profesyonel yardım almanız son derece önemlidir!

EB 5 Vizesi nedir?

EB 5 vizesi yatırımcılar, girişimciler ve ABD'de bir iş kurmak isteyenler için göçmen vizesidir. Bu vizeye hak kazanmak için en az 1.000.000 $ yatırım yapmanız gerekir. Yatırımınız “hedeflenmiş bir istihdam alanı” olarak adlandırılan ekonomik açıdan zayıf bir bölgede bulunuyorsa, 500.000 ABD Doları tutarında azaltılmış miktarda yatırım yapmanız da yeterli olabilir. Şuradan İngilizce kaynağa erişip inceleyebilirsiniz.

eb5 vizesi nedir

Gereken minimum tutarın yatırımına ek olarak, yatırım yapılan işletmenin ABD'li çalışanlar için 10 tam zamanlı iş yaratması gerekir. Bu işletme aynı zamanda kar amaçlı ticari bir işletme olmalıdır. Gayrimenkul yatırımları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar EB 5 için uygun değildir.

Hangi bölgelere yatırım yapılabilir?

EB 5 Göçmen yatırımcı vizesi almak için bir yatırımcı doğrudan yatırım yapabilir veya bölgesel bir merkeze yatırım yapabilir. Bölgesel merkezler, bir tesis veya apartman kompleksi gibi büyük ölçekli bir projeye fon sağlamak için birden fazla EB 5 yatırımcısından yatırım fonları toplayan uzman şirketlerdir. Doğrudan bir yatırım, bölgesel bir merkezde yapılmayan herhangi bir yatırımdır. Doğrudan yatırımlara örnek olarak, kendi işinizi kurmanız ya da mevcut bir işi satın almanız olabilir.

EB 5 ile Green Card (Yeşil Kart) nasıl alınır?

Yeşil kart alma süreci 2 ana adımdan oluşur.

göçmen vizesi yeşil kart

İlk önce 2 yıl boyunca daimi olarak ikamet edebilir, 2 yıl sonra resmi olarak 10 iş imkanı yarattığınızı ve sermayenizi Amerika’da değerlendirdiğinizi göstermek suretiyle yeşil karta hak kazanabilirsiniz.

Özet:

  • Yatırımcılar ve girişimciler için göçmen vizesidir.
  • Vize onayı almak için, bir ABD şirketine yatırım yapmanız ve ABD'li işçiler için iş oluşturmanız gerekmektedir.
  • Bu vize ile kendiniz, eşiniz ve çocuklarınız için yeşil kart alabilirsiniz.

EB 5 Vizesi hangi olanakları sağlıyor?

  • EB 5 vizesi göçmen vizesi kategorisidir, bu nedenle başarılı bir EB 5 başvuru sahibi olarak, yeşil kartınızı alabilirsiniz.
  • Bir EB 5 yatırımcısı olarak, eşiniz ve 21 yaşın altındaki evlenmemiş çocuklarınız da yeşil kart almaya hak kazanabilirler.
  • Çocuklarınızın ABD eğitimine erişim imkanı var.
  • Onaylı bir EB 5 yatırımcı göçmen vize sahibi olarak herhangi bir işte çalışabilirsiniz.
  • Amerika Birleşik Devletleri'nin herhangi bir yerinde yaşamak ve çalışmak konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
  • Ayrıca çalışma izni başvurusunda bulunmak zorunda kalmadan ABD'de çalışmaya hak kazanırsınız.

Amerika EB 5 Vizesi Nasıl Alınır, Şartları nelerdir?

Vizeye hak kazanmak için:

  • "Yeni bir ticari işletmeye" yatırım yapmalısınız.
  • Yatırım tutarınız en az 1 milyon dolar olmalıdır. (Eğer yatırım “hedefli bir istihdam alanında” ise, 500.000 $ 'lık bir yatırım yapmanız da mümkündür)
  • Yatırımınız en az 10 tam zamanlı iş yaratmalıdır.
  • Yatırım fonlarınız “risk altında” olmalıdır.
  • Yatırımınız için kullanılan fonlar yasal olarak alınmış olmalıdır.
  • Yeni ticari işletmenin yönetiminde bulunmanız gerekir.

Hak kazanmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Yeni bir iş kurmak
  • Mevcut bir işletmeye yatırım yapmak
  • Mevcut bir işletme satın almak
  • Bölgesel bir merkeze yatırım yapmak

Hedeflenen İstihdam Alanı Nedir?

  • Bir hedeflenen istihdam alanı yüksek işsizlik alanıdır veya (Göç ve Vatandaşlık Yasası ile tanımlandığı gibi) kırsal bir alandır.
  • Bir yüksek işsizlik alanı Ulusal ortalama işsizlik oranının en az % 150’si bir işsizlik oranına sahip bir alandır.
  • Bir kırsal alan bir metropoliten istatistik bölgesinde (MSA) yer almayan bir alandır ve herhangi şehir ya da kasaba olarak 20.000’den az nüfusu barındırıyor olmalıdır.
  • Azalan yatırım miktarına hak kazanmak için, yeni ticari girişimin esas olarak hedeflenen istihdam alanında iş yapması gerekmektedir.
  • Bir işletme, öncelikle “düzenli, sistematik ve sürekli olarak iş yaratmayı destekleyen mal veya hizmetler sağladığı” alanda faaliyet gösterir.

eb5 göçmen vizesi

Bölgesel Merkez nedir?

  • Bölgesel bir merkez, bir proje geliştirmek için birden fazla EB 5 yatırımcısından sermaye toplayabilen, USCIS tarafından düzenlenen bir işletmedir.
  • Bölgesel merkezler ekonomik büyümeyi, bölgesel üretkenliği ve iş yaratmayı teşvik etmelidir. Genellikle büyük ölçekli oteller, tatil köyleri ve diğer emlak projeleri geliştirirler.

ABD EB 5 Vize Alma Süreci Nedir?

Adım 1 - Bir Göçmenlik Avukatı Tutmak

  • Başvuru sürecindeki ilk adım, EB 5 davalarını iyi bilen bir göçmenlik avukatı tutmaktır.
  • Avukatınız, göç hedeflerinize ve koşullarınıza göre EB 5 vizesinin sizin için doğru seçenek olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
  • Avukatınız tüm EB 5 süreci boyunca ortağınız olarak çalışacaktır. EB 5 yatırımınızı göç uyumu açısından analiz edeceklerdir. Tüm EB 5 vize şartlarını yerine getirdiğinizden emin olmak için gerekli tüm belgeleri hazırlayacaktır.

Adım 2 - Bir Yatırım Seçimi

  • EB 5 yatırımı seçimi
  • Yatırım tavsiyesine ihtiyacınız varsa, Kayıtlı Yatırım Danışmanı düşünebilirsiniz.
  • Avukatınız, yatırımın EB 5 vize programının göçmenlik şartlarına uygun olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Adım 3 - Fonlarınızı İşletmeye Aktarın

  • Fonlarınızı yeni ticari işletmeye yatırın
  • I-526 Formunu doldururken (formun pdf formatına gözatın) , yatırımınızı yaptığınızı veya aktif olarak sermayenizi yeni ticari işletmeye yatırma sürecinde olduğunuzu göstermelisiniz.

Adım 4 - Dosya Formu I-526

  • Gerekli tüm belgeleri bir araya getirdikten sonra avukatınız sizin adınıza I-526 Formunu verecektir.
  • I-526'nız onaylanırsa, şartlı daimi ikamet başvurusunda bulunabilirsiniz (2 yıllık şartlı bir yeşil kart).

Adım 5 - Dosya Formu I-829

  • 21 ay şartlı daimi ikamet ettikten sonra, avukatınıza sizin için bir I-829 Formu sunma hakkınız vardır.
  • Form I-829, geçici statüden devamlı statüye geçmenizi sağlar.
  • EB 5 programının tüm gereksinimlerini karşılıyorsanız, koşullu yeşil kartınızı değiştirmeye hak kazanabilirsiniz. Bu, projeye yaptığınız yatırımın sürdürüldüğünü ve 10 tam zamanlı işi yarattığınızı göstermelidir.

Adım 6 - Vatandaşlığa Kabul (İsteğe bağlı)

  • En az 5 yıl daimi ikamet ettikten sonra, Vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunup , ABD vatandaşı olabilirsiniz.

EB 5 Göçmen Yatırımcı Vize Başvuruma Hangi Belgeleri Dahil Etmeliyim?

EB 5 dilekçesinde yer alan belgeler başarılı bir sonuç almak için çok önemlidir!

  • Deneyimli bir göçmenlik avukatı, dahil edilecek belgeleri organize etmenize ve karar vermenize yardımcı olacaktır.
  • Bu çok ayrıntılı bir işlemdir ve eklemeniz gereken belgeler, durumunuzun özelliğine bağlıdır.
  • Dilekçenize dahil edilecek belgeler 3 ana kategori etrafında toplanacaktır: 1. yatırımcı; 2. iş; ve 3. fonların kaynağı ve yolu.
  • Başvurunuza dahil etmeniz gereken belgeler yatırım fonlarınızı nasıl aldığınıza bağlı olacaktır. Ayrıca, fonlarınızın kazanıldığı andan EB 5 projesine yatırım yaptıkları zamana nereye gittiğine de bağlı olacaktır.
  • Örnek: Fonlarınızı bir mülkün satışından aldıysanız, fonlarınızı hediye ile aldığınızdan farklı belgeler ekleyeceksiniz.
  • Dikkat edilmesi gereken bir şey daha var: USCIS’e gönderilen tüm belgeler İngilizceye çevrilmelidir.
  • Feragatname: Aşağıdaki liste, EB 5 başvurunuza dahil edilecek tüm belgelerin tam listesi değildir. Bu listenin amacı, eklemeniz gereken belgeler hakkında size bir fikir vermektir.

eb5 gerekli belgeler

Yatırımcıya İlişkin Belgeler:

  • Yatırımcının pasaportunun kimlik sayfasının kopyası
  • Yatırımcının yabancı doğum belgesinin kopyası
  • Yatırımcının özgeçmişi
  • Tüm diplomaların, derecelerin, ödüllerin ve mesleki sertifikaların kopyaları
  • Evlilik cüzdanının kopyası (varsa)
  • Sosyal Güvenlik kartının kopyası (varsa)

İşletmeyle İlgili Belgeler:

  • Kapsamlı iş planı
  • W-2 ve I-9 zaten işe alınmış olan işçiler için formlar
  • Bordro kayıtları
  • Çalışanların listesi ve ilgili iş tanımları
  • Ticari işletme belgeleri
  • Şirket ana sözleşmesi
  • Organizasyon ürünleri (bir LLC için)
  • Tüzük
  • Hissedar listesi
  • Ortaklık anlaşması
  • Sınırlı ortakların listesi
  • İşletme sözleşmesi vb.

Kaynak ve Fon Yolu ile İlgili Belgeler:

  • 5 yıl boyunca bireysel vergi beyannamesi
  • Yeni ticari teşebbüste yatırım öncesi ve sonrası banka ekstresi kopyası
  • Yatırımcının şahsi hesabından EB 5 işletme hesabına para gönderen havale emrinin kopyası

Fon kaynağınız bir mülkün satışından geliyorsa:

  • Mülk için satın alma ve satış sözleşmesinin kopyası
  • Satışı yöneten tarafın satış şartlarını onaylayan mektubu
  • Onaylı çek veya alıcının banka havalesi kopyası (satın alım için)

eb5 yatırım

Fon kaynağınız bir işletmeye sahip olmaktan geliyorsa:

  • Şirketin bilançolarının son birkaç yıldır kopyası
  • Şirketlerin ana sözleşmesi veya şirket sözleşmesinin kopyası
  • Birkaç yıllık kurumlar vergisi beyannamesi
  • Son birkaç yıl içerisinde şirketin muhasebecisinden veya yatırımcı tarafından kazanılan geliri gösteren şirketten gelen mektup
  • Yatırımcıların çalışma tarihçelerini, görevlerini, şirket içindeki pozisyonlarını, maaşlarını, vb. tanımlayan mektubu.

Fon kaynağınız bir krediden geliyorsa:

  • Gerçek kredi belgesinin kopyası
  • Borç verenden EB 5 yatırımcısına, borç tutarını, borcun tarihini, borç karşılığında hangi teminatın veya teminatın verildiğini, vb.
  • EB 5 yatırımcısı banka dekontunun kredi gelirini gösterdiğini gösteren fotokopisi
  • Borç veren bir kişi ise banka değilse, borç verenin yasal fon kaynağını gösteren tüm belgeleri ekleyin.

Para kaynağınız hediye geliyorsa:

  • Hediye miktarını gösteren hediye veren kişiden gelen mektup, hediye koşulları (varsa), hediye tarihi vb.
  • Hediye gelirinin ödendiğini gösteren yatırımcı hesap özeti.
  • Hediye veren tarafın yasal fon kaynaklarını gösteren belgeler.

Amerika Göçmen Ticaretçi vizesi ile ilgili yardımcı kaynaklar:

EB5 VİZESİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

  • Bir EB 5 projesine yatırım yapmadan önce gerekli özeni göstermelisiniz.
  • Düşündüğünüz işletme veya bölge merkezinde gereği kadar araştırma yaptığınızdan emin olmalısınız.
  • Kendi kişisel çabalarınızın yanı sıra, uzmanlardan yardım alınmalıdır.
  • Kayıtlı yatırım danışmanları genellikle ücret karşılığında yatırım tavsiyesi verirler.
  • Broker genellikle belirli bir projeye sevk ettikleri yatırımcılar için ticari veya bölgesel merkezden bir komisyon alırlar.
  • E2 vizesinin aksine, EB 5 almak için belirli bir ülkenin vatandaşı olmanız gerekmez.
  • Şartları yerine getirdiğiniz sürece vize almaya hak kazanmanız için ekstra bir gereksinim bulunmamaktadır

Evet, bir EB 5 yatırımcısı olarak, eşiniz ve 21 yaşından küçük bekar çocuklar daimi ikamet sahibi olmaya hak kazanırlar.

EB-5 vizeniz tipik olarak 6 ay geçerlidir. Bu, yurt dışındaki konsolosluk EB-5 vizenizi verdiğinde, ABD'ye giriş yapmak için 6 ayınız olduğunu gösterir .

Evet, mevcut ABD şirketiniz tüm EB-5 gereksinimlerini karşılıyorsa bir EB-5’e hak kazanabilir:

  • İşletmenin yeni bir ticari işletme olarak nitelenmesi gerekiyor.
  • İşletmeye asgari 1 milyon dolar yatırım yapmanız gerekecek (ya da işletme hedeflenen bir istihdam alanında ise 500.000 dolar).
  • İşletmeye daha önce yatırmış olduğunuz fonlar, 1 milyon ABD Doları (veya 500.000 ABD Doları) tutarındaki minimum yatırım tutarının bir parçası olarak sayılabilir.
  • Yatırım yapılan fonların yasal olarak alındığını göstermeniz gerekecektir.
  • 10 tam zamanlı iş yaratmanız gerekiyor.
  • Ayrıca tüm yatırım fonlarının “risk altında” olduğunu göstermeniz gerekecektir.

Evet, ABD’de E2 vizesi alıyorsanız, bu vizeye geçebilirsiniz. Bu geçiş sürecine “statü değişikliği” denir.

E2 işinizi EB-5 vizeniz için yeni bir ticari işletme olarak kullanmayı tercih ederseniz, birkaç önemli avantajı vardır:

  • E2 işine daha önce yatırmış olduğunuz fonlar EB-5 yatırımınız için geçerli olabilir.
  • E2 şirketinizle oluşturduğunuz işler, oluşturmanız gereken 10 tam zamanlı işin bir parçası olarak sayılabilir.

HİZMETLERİMİZE GÖZ ATTINIZ MI?

E1 ticaretçi vizesi

E1 vizesi, ABD yatırımcı vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.

E2 yatırımcı vizesi

E2 vizesi, ABD yatırımcı vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.

EB 5 göçmen vizesi

EB 5 vizesi, ABD ticaretçi ve tüccar vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.

BİZİ TAKİP EDİN