Green Card ya da diğer adıyla ABD Yeşil Kart, Amerika vatandaşı olmayan kişilerin ve ailelerinin Amerika’da yaşamak ve çalışmak için alabilecekleri, daimi oturma izni sağlayan resmi belgedir.
Green Card nasıl alınır sorusuna hangi yöntemi kullanarak geldiğinize bağlı olarak farklı cevaplar verilebilir ancak genel olarak akrabalık yoluyla ya da Amerika’da çalışmak amacıyla Green Card alabilmeniz mümkündür.
Green Card (Yeşil Kart), ABD hükümeti tarafından gerekli şartları yerine getiren kişilere verilen ve size bir Amerikan vatandaşı gibi yaşama imkanı sunan göçmen vizesidir. Green Card başvurusu kabul edilip onaylandıktan sonra Amerika’da yaşayabilir, eğitim görebilir ve çalışabilirsiniz. Özetle bu karta sahip olan kişiler ABD'de uzun vadeli yaşam, çalışma ve eğitim fırsatlarına sahip olurlar.
ABD Green Card başvurusu genel olarak üç şekilde yapılabilmektedir.
Nasıl Başvuru Yapılır?
Başvurunun yapıldığı sürede ABD’de bulunup bulunmadığınıza göre ve akrabalık derecenize göre başvuru süreci ve aşamaları değişkenlik gösterebilir. Genel olarak süreç, size sponsor olan kişinin USCIS’e başvuru formunu göndermesi, başvurunun değerlendirilmesi ve onaylanması durumunda Green Card alacak kişiyle mülakat yapılması ile devam eder.
Eğer halihazırda ABD’de değilseniz süreç konsolosluk üzerinden yürütülür. ABD’ye seyahat edebilmeniz için Göçmen Vizesi verilir ve ABD’ye geldiğinizde genel olarak 45 gün içinde Green Card’ınız size posta ile gönderilir.
Eğer başvuru sürecinde ABD’de iseniz mülakat yapıldıktan ve onaylandıktan sonra kısa bir sürede Yeşil Kart’ınız size gönderilir.
Nasıl Başvuru Yapılır?
İş yoluyla Green Card başvurusu, başvuru yapıldığında ABD’de olup olmadığınıza göre değişkenlik gösterir.
Eğer başvuru sürecinde ABD’de iseniz, “Statü Değişikliği” yapmak için USCIS’e başvuruda bulunarak süreci başlatabilirsiniz.
Eğer ABD’de değilseniz, size sponsor olan kişi ya da kurum göçmenliğiniz için başvuruda bulunur ve devamında sizin kendi ülkenizden süreci devam ettirmeniz gerekir.
Nasıl Başvuru Yapılır?
Yatırım yoluyla Yeşil Kart almak için öncelikle uygun bir yatırım projesi bulmanız gerekir. Bunlar doğrudan yatırım yapabileceğiniz projeler ya da USCIS onaylı projeler olabilir. Ardından, belirlenmiş istihdam alanları için minimum 800 bin ve diğer bölgeler için 1 milyon 50 bin dolar yatırım yapmanız ve başvuru dilekçesi sunmanız gerekir. Başvurunuz onaylanana kadar yatırımınız emanet olarak tutulur ve başvuru onayıyla birlikte şartlı kalıcı göçmenlik yapabilirsiniz.
Eğer bu süreçte ABD’de değilseniz ek başvurular ile süreci konsolosluk üzerinden yürütmeniz gerekir.
Başvuru koşulları hangi yöntem ile Yeşil Kart elde etmek istediğinize göre değişir. Akrabalık yoluyla, çalışma yoluyla ya da yatırım yoluyla kart almak için farklı şartlar bulunmaktadır.
Birinci Dereceden Akrabalar için Yeşil Kart Başvurusu:
Bu kategori ile Yeşil Kart alabilmek için aşağıdaki aile bağlarından birisine sahip olmanız gerekir. Eğer şartları karşılıyorsanız adınıza başlatılan süreç ile kısa zamanda daimi oturum izni alabilirsiniz.
ABD Vatandaşı ya da Kart Sahibinin Diğer Aile Üyeleri için Yeşil Kart Başvurusu:
Bu kategori ile Yeşil Kart almak için aşağıdaki koşullardan birisini karşılıyor olmanız gerekmektedir.
İstihdam, Yetenek ya da Yatırım Yoluyla Yeşil Kart Başvurusu:
Bu kategoriler ile Yeşil Kart başvurusu yapabilmek için aşağıdaki tanımlardan birisine uygun olmanız gerekmektedir.
Unutulmaması gerekir ki yukarıda bahsettiğimiz her bir Yeşil Kart başvurusu için farklı koşullar ve prosedürler gerekmektedir. Eğer bu kriterlerden birisini karşılıyorsanız daha detaylı bilgi almak için sitemizi inceleyebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Genel olarak Green Card başvurusu için gereken belgeler şunlardır.
Yukarıda listelediğimiz belgeler Green Card için hangi yöntem ile başvurduğunuza bağlı olarak değişmektedir. Örneğin evlilik yoluyla Green Card almak istiyorsanız iş sponsorluğu bulmak gibi bir gerekliliğiniz yoktur.
Amerika Yeşil Kart başvurusu yapabilmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlar,
Başvuruların her birinin kendine özel prosedürleri ve sunulması gereken belgeleri vardır.
Green Card ile gidenler ne iş yapar diye merak ediyorsanız kısaca diyebiliriz ki niteliklerini karşıladığınız sürece özel sektörde ve pek çok devlet sektörü mesleklerinde çalışabilir, hatta kendi şirketinizi bile kurabilirsiniz.
Ancak unutmamalısınız ki Green Card’ın kendisi size bir iş sağlamaz sadece oturma ve çalışma izni verir.
Green Card ile Amerika’da elde edeceğiniz faydalar şunlardır:
Konu ile ilişkili şu YouTube videomuza göz atabilirsiniz:
Amerika Yeşil Kartı size ABD’de yaşama ve çalışma fırsatı elde edebileceğiniz harika bir fırsat sunmaktadır. Yazımızda bahsettiğimiz üzere her bir Green Card başvurusunun sizin durumunuza ve başvurunun kendine özel gereklilikleri vardır. Green Card başvuru sürecinde profesyonel bir ekip ile çalışmak sizi geri dönülemez hatalardan, gecikmelerden ve maddi kayıplardan kurtaracaktır.
Başvuru konusunda yardıma ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.
ABD Yeşil Kartı size Amerika’da kalıcı yaşama ve çalışma fırsatı sunan izindir.
Yeşil Kart başvurusu aile bağları, iş sponsorluğu ya da yatırım ile yapılabilmektedir. Size uygun olan seçeneği bulduktan sonra gerekli belgeleri ve koşulları sağlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Amerika Green Card, Amerikan Vatandaşı olan ya da Green Card sahibi belirli kişilerin aile üyelerine, Amerika’daki bir şirket ya da kuruluşun sponsorluğuna sahip bireylere, yüksek ölçekli yatırım yapan kişilere verilebilir.
Başvuracağınız Yeşil Kartın türüne göre değişmekle beraber eğer aile yoluyla başvuru yapıyorsanız her zaman başvuru yapabilirsiniz, eğer çekilişe katılmayı planlıyorsanız her sene açılan çekiliş başvuru tarihlerini takip etmeniz gerekecektir.
Amerika Yeşil Kart ile ABD’de oturum izni, eğitim ve çalışma fırsatlarından siz ve aileniz faydalanabilirsiniz. Ayrıca belirli bir süre sonunda vatandaşlık için başvuru yapıp onaylanmasıyla birlikte Amerikan vatandaşı olabilirsiniz.
E1 Vizesi, ABD yatırımcı vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.
E2 Vizesi, ABD yatırımcı vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.
EB 5 Vizesi, ABD ticaretçi ve tüccar vizesi sınıfındadır. Daha detaylı bilgi alın.
L1 Vizesi, şirket içi yönetici transfer vizesidir. Daha detaylı bilgi alın.
H1B Vizesi, yüksek akademik eğitim görmüş profesyoneler içinidir. Detaylı bilgi alın.
Yeşil Kart, Amerika’da yaşamak ve çalışmak için daimi oturma izni sağlayan resmi belgedir. Detaylı bilgi alın.