ABD Yatırımcı Vizeleri

Amerika’da daimi ikametgah almak ve Yeşil Kart’ın sunduğu avantajlarla özgürce yaşamak pek çok kişinin hayali. Önemli miktarda sermayeniz ile EB5 Yatırımı yapmak ve Yeşil Kart elde etmek ise bunun en iyi yollarından birisi olarak öne çıkmaktadır. Bu yazımızda EB5 Yatırımı ile Yeşil Kart nasıl alabileceğinizden bahsedeceğiz.

eb5 ile green card

EB5 Green Card Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Temel başlıklarıyla EB-5 Green Card programı size neler sunuyor bir göz atalım.

  • Amerika'daki bir işletmeye, yazımızın devamında açıklayacağımız üzere, Hedeflenen İstihdam Alanlarında 800 bin dolar ve diğer bölgelerde 1 milyon 50 bin dolar yatırım yapmalısınız.
  • Yatırımcı olarak işletmede yönetimsel ya da karar alıcı aktif bir rolde bulunmalısınız. Bunu açıklamak adına örneğin gayrimenkul yatırımları size EB-5 ile Green Card almak için bir fırsat sağlamaz. Öte yandan ortaklık ile dahil olduğunuz bir şirket yapısı, yönetici pozisyonunda olmasanız bile, EB-5 için uygun olarak görülebilir.
  • EB5 Yeşil Kart programı yılda 10 bin kişilik bir kontenjan ile verilmektedir. Türkiye ve diğer pek çok ülke için düşük bir ihtimal ancak yine de belirtelim. Eğer ülkenizden yapılan başvurular belirli sınırları aşarsa başvuru tarihinize göre (Priority Date) sıralanan bir bekleme listesine alınırsınız.
  • Yatırım yaptığınız işletme haftalık en az 35 saat olmak üzere 10 Amerikan vatandaşına istihdam sağlamalı ve ekonomiye bir katkı sunmalıdır.
  • EB5 Green Card ilk edindiğinizde size şartlı olarak verilir. Bu şart, koşulları sağladığınız takdirde, yaklaşık iki yıl sonra yapacağınız başvuru ile kaldırılır ve şartsız Yeşil Karta dönüştürülür. Örneğin şartlı Green Card aldığınız iki yıl içinde 10 kişiyi istihdam edebildiğinizi göstermek, şartsız Green Card alabilmeniz için güçlü dayanaklardan birisi olacaktır. Koşulları sağlayamazsanız ise Yeşil Kartınız iki sene sonunda iptal edilecektir.
  • İki yılın sonunda koşulsuz Green Card'ınızı aldıktan sonra herhangi başka bir işte çalışabilir ya da yatırımlarınız üzerinden geçiminizi sağlayarak hayatınıza devam edebilirsiniz.
  • EB5 ile Yeşil Kart edindiğiniz sürede Amerika'da yaşıyor olmalısınız. Yalnızca iş ve seyahat amacıyla kullanamazsınız.
  • Sizinle birlikte eşiniz ve 21 yaşındaki altındaki evlenmemiş çocuklarınız da Amerika'ya gelebilir, eğitim görebilir ve şartları karşıladıkları sürece çalışabilirler.

Diğer tüm vize ve Yeşil Kart programlarında olduğu gibi, ülkede bulunma hakkınızı kötüye kullanmanız durumunda sınır dışı edilirsiniz. Suç işlemek gibi konular dışında uzun süre ABD dışında kalmak ya da adres değişikliğini bildirmemek gibi konular da Green Card'ınızın iptal edilmesine neden olabilir.

Ancak tüm şartları karşıladığınızı ve 2 yılı şartlı olmak üzere 5 yıldır Amerika'da Yeşil Kart sahibi olarak bulunduğunuzu varsayarsak vatandaşlığa başvurmak için için önünüzde hiçbir engel bulunmamaktadır.

Adım Adım EB5 Yatırımı ile Green Card Almak

Kısaca EB5 Yatırımı ile Yeşil Kart almak konusunda temel özelliklere değindiğimize göre sürecin nasıl işlediğinden bahsedebiliriz.

Adım 1: Uygun Bir EB-5 Projesi Bulmak

EB-5 Green Card başvuru sahibi olarak öncelikle gereksinimlerini karşılayabileceğiniz uygun bir proje bulmanız gerekecektir.

Burada bir projenin size uygunluğunu belirlerken genellikle sermaye getirisi ön plana çıkmaktadır. Yapacağınız yatırım miktarının büyüklüğünü göz önünde bulundurunca elbette bunun ne kadar zamanda ve ne oranda kendini geri ödeme kapasitesinde olduğunu bilmek ve ona göre tercihte bulunmak istersiniz. Aynı zamanda programın da sizin uygun olup olmadığınızı belirlerken dikkate aldığı bazı kriterler bulunmaktadır. Her iki taraf için de önemli noktalar aşağıdaki bahsedilmiştir.

EB-5 Yatırım Tutarı

Yazımızın başında EB5 vize başvuru sahiplerinin, Hedeflenen İstihdam Alanlarına (TEA) yatırım yapması durumunda 800 bin dolar veya diğer bölgelerde 1 milyon 50 bin dolar tutarında bir ticari girişimine yatırım yapmaları gerektiğinden bahsetmiştik.

TEA (Targeted Employment Area) tanımı kırsal alanda ya da yüksek işsizlik oranlarının bulunduğu alanlarda başlatılan projeleri ifade etmektedir. TEA ile bazı bölgelerin ekonomik kalkınmasına destek sağlanır. Bu nedenle teşvik edebilmek adına yatırım miktarı da non-TEA’e (Hedeflenen İstihdam Alanları) göre daha düşüktür.

İstihdam Yaratma

İş yaratma, EB-5 ile Yeşil Kart almak için kritik bir gerekliliktir. Yatırımlar, EB5'e hak kazanmak için 10 tam zamanlı istihdam sağlamalıdır.

EB-5 Yatırım Getirisi

Bir yatırımcı olarak sermayenizin, cazip bir kar oranı sağlamasa bile, kendisi amorti edebileceğinden emin olmak istersiniz.

Yatırım yapacağınız projenin gücünü görmek adına toplam sermayeyi ve geliştirici sermayesini dikkate alabilirsiniz. Genel olarak geliştirici sermayesi EB5 yatırımından daha düşüktür ve EB5 ile yapılan yatırım toplam sermayede ilk sırada yer alır.

Referans alabileceğiniz diğer bir nokta da Çıkış yada Exit Stratejisidir. Diğer bir deyişle yatırımınızın tekrar size geri döndüğü zaman denilebilir. Genel olarak EB5 vizesi yatırımcıları, sermayeleri için Çıkış Stratejisini iki yıllık şartlı Yeşil Kart sürecinin tamamlanıp şartsız Yeşil Kart için başvurunun yapıldığı zamanla denkleştirmek istemektedir. Bu her zaman mümkün olmayabilir çünkü başvuru ve onay süreçlerinin beklenenden daha fazla zaman aldığı durumlar oluşabilmektedir.

Geçmiş dönemlere baktığımızda genel olarak EB-5 projeleri çok yüksek getiri sunan projeler değildir. Ekonominin temel kurallarından birisi olarak yüksek kazanç yüksek risk almayı gerektirir. EB5 yatırımcıları ise yatırım fırsatını kullanarak Yeşil Kart alma ve birkaç yıl içinde yatırımlarını amorti edebilme eğilimi içindedirler.

Öte yandan piyasanın gelişmesi ve EB5'e olan proje ve katılımcıların da artmasıyla daha iyi getirilerin de sağlandığı görülmektedir.

EB-5 Yatırımı için Sektör Seçimi

Geçen yıllarda gayrimenkul projeleri EB5 vizesi yatırımları için oldukça tercih edilmekteydi. Bunun önemli nedenleri arasında istihdam sağlamanın kolaylığı sayılabilir. Özellikle otel, eğlence merkezi ya da sinema salonları gibi büyük gayrimenkul projeleri, çok sayıda kişinin istihdam edilmesi gerektiğinden güvenli yatırım projeleri olarak görülmekteydi.

Öte yandan 2022 yılında yapılan regülasyonlarla bu türden, büyük şehirlerde yapılan projeler, TEA kapsamından çıkarılmıştır. Bu nedenle gayrimenkul projelerinin EB5 yatırımları için eskisi kadar popüler olmadığı söylenebilir.

Bunun yerine kırsal alanlardaki çeşitli endüstrilerden TEA projelerine yönelmek iyi bir tercih olabilir.

Üstelik pek çok yeni ticari işletme (New Commercial Enterprise) konuma bağlı olma şartı aramamaktadır. Bu da onları TEA için daha da avantajlı kılar.

Günümüzde EB5 vizesi projeleri, imalat, sağlık hizmetleri, çağrı merkezleri, teknoloji işletmeleri gibi çeşitli sektörlerde olabilir. Eğer non-TEA (Hedeflenen İstihdam Alanları dışındaki projeler) bir iş için yatırım yapma niyetinde değilseniz bu farklı sektörlerden projelere ve lokasyonlara açık olmalısınız.

Adım 2: Yatırım Yapın ve EB-5 Dilekçenizi Verin

EB5 yatırımı yapmak için öncelikle bir katılım sözleşmesi imzalamanız gerekmektedir. Bu sözleşme bir ortaklık ya da limited şirkete katılmak istediğinizi belirtir.

Yaptığınız katılım talebi kabul edildikten sonra yatırım fonlarınız geçici olarak bir Escrow ajansına (Yatırımınızı emanet olarak devralan ajans) devredilecektir.

Bir sonraki aşamada ise göçmenlik avukatınız EB5 dilekçenizi USCIS'e sunacaktır. I-526 Formu ile yapılan bu başvuru ile sizin gerekli sermaye yatırımını sağladığınız, yatırım sürecinde olduğunuz ve EB5 için gerekli şartları karşıladığınız gösterilmiş olur.

I-526 Formu için Neler Gerekiyor?

  • Yapılan yatırımın yasal olarak elde edildiği kanıtlanmalıdır.
  • Sunulan iş planı USCIS tarafından güvenilir olmalıdır.
  • Yatırım fonu bahsedilen iş için kullanılmalı ve 10 tam zamanlı istihdam yaratmalıdır.
  • Sermaye olarak sunulan paranın şartlı Yeşil Kart süresinin sonuna kadar (2 yıl) sermaye iadesi olmaksızın risk altında olacağı kabul edilmelidir. Diğer bir deyişle kar ve zarara ortak olduğunuzu onaylamanız gerekmektedir.

I-526 Formu ile Yapılan Başvuru Reddedilirse Ne Olacak?

Eğer USCIS başvurunuzu reddederse, yaptığınız yatırıma ne olacağını merak ediyor olabilirsiniz. Bu konuda yatırım yaptığınız projede, EB5 vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda iade garantisi ve geri ödeme koşulları teklif belgelerine dahil edilmiş olmalıdır. Garantiyi kimin sunduğu ve geri ödeme imkanlarına sahip olup olmadığının önceden belirlenmesi oldukça önemli. Özellikle proje reddedilir ve tüm yatırımcılar geri ödeme isterse bu konuda sıkıntılar çıkmaması için dikkatli olmak gerekir.

Bazı projelerde yatırımcıların emanet hesabındaki (Escrow Account) paranın %20 kadarı bir yatırımcının başvurusunun reddedilmesi ihtimalinde geri ödeme yapabilmek için tutulur.

Adım 3: İki Yıl Şartlı Green Card

I-526 dilekçeniz onaylandıktan sonra karşınıza iki farklı yol çıkacaktır.

  • Eğer halihazırda Amerika'da yaşıyorsanız statü değişikliği için I-485 dilekçenizle başvuru yapmanız gerekir.
  • Eğer ABD'de değilseniz de DS-260 Formu ile konsolosluk üzerinden süreci yürütmeniz gerekecektir.

I-485 Başvurusu

I-526 başvurunuz onaylandıktan sonra I-485 ile ülkede bulunma statünüzü göçmen olmayandan daimi ikametgaha (Yeşil Kart) değiştirebilirsiniz.

Bu dilekçe I-526 onaylandıktan hemen sonra verilebilir.

I-485 için Gereken Belgeler

  • Doğum Belgesi
  • Medeni Halinizi Gösterir Belgeler
  • Sabıka Kaydı
  • 2 Adet Fotoğraf
  • Pasaport ve Mevcut Statünüzü Gösterir Belgelerin Fotokopisi

DS-260 Başvurusu

I-526 onayınızdan sonra konsolosluk üzerinden DS-260 başvurusu yapmanız gerekir. Başvurunuzda gerekli belgeler sağlandıktan sonra konsoloslukta bir mülakata çağrılırsınız.

DS-260 için Gereken Belgeler

  • Şahsınıza ait ve geçmiş iş deneyiminizle alakalı bilgiler
  • Sosyal Medya Faaliyetleriniz (2019'da Gelen Bir Düzenleme ile Son 5 Yıldaki Sosyal Medya faaliyetlerinizi Sosyal Medya Açıklaması kapsamında açıklamanız gerekmektedir.)

Konsolosluk Mülakatı

Mülakat konsoloslukta gerçekleştirilmektedir. Başvuru sahibinden doğum belgesi, pasaport ve evlilik cüzdanı gibi belgeleri getirmesi istenebilir.

I-485 yada DS-260 Onayı ile Yeşil Kart ve Sonraki Adımlar

Başvurunuzun onaylanması ile Amerika'da şartlı Yeşil Kart sahibi olursunuz. Bu şartlı olma durumu iki yıl boyunca geçerliliğini korur. Bu süre zarfında ABD'de yaşayabilirsiniz. Ayrıca aile üyeleriniz de size eşlik edebilir, çalışabilir ve eğitim alabilirler.

2 yıllık şartlı ikamet süresi boyunca Amerika'da fiziksel olarak bulunmanız gerekmektedir. Eğer bir yıldan fazla bir süre ABD dışında kalırsanız Yeşil Kartınız için sorun oluşturabilir ve yeniden giriş izni almanız gerekebilir.

Şart ikamet sürenizin sonlanmasına 3 ay kala ise şartların kaldırılması için başvuruda bulunabilirsiniz.

Adım 4: Koşulların Kaldırılması

EB5 vize sürecindeki son adım, koşulsuz daimi ikametgah sahibi olmaktır. Bunun için I-829 Form ile başvuru yapılır.

Yaptığınız başvuruda, geçen 2 yılda EB5 programının tüm gerekliliklerini yerine getirdiğinize dair belgeleri sunmalısınız.

I-829 için Gereken Belgeler

  • Şartlı Yeşil Kartınız
  • Yasalara Uygun Şekilde Kurulan Ticari İşletmeyi Gösterir Belgeler
  • İşletmenin Sizin Yatırımınızı Aldığına Dair Belgeler
  • En Az 10 Tam Zamanlı İstihdam Sağlandığının Kanıtı
  • Şahsınızı Gösterir Fotoğraf, Parmak İzi ve İmzalar

I-829 Başvurusu

I-829 dilekçesi, şartlı ikametgah aldığınız tarihten hesaplanarak 2 yılın dolmasına 90 gün kala USCIS'e sunulur. Başvurunuz işleme alındıktan sonra USCIS sizi bir mülakata çağırabilir.

I-829 Onayı

I-829 dilekçesinin başarılı bir şekilde onaylanması üzerine, EB-5 vize yatırımcısına, eşine ve 21 yaşın altındaki evlenmemiş çocuklarına süre bitiminde yenilenebilen 10 yıllık Yeşil Kart verilir. Böylece Amerika Birleşik Devletlerinde kalıcı olarak yaşam ve çalışma hakkı elde edersiniz.

Özetle

EB5 yatırımı ile Yeşil Kart almak elinde önemli miktarda sermaye bulunduran ve Amerika’da daimi ikametgah ile yeni bir hayata başlamak isteyen kişilerin en sık başvurduğu programlardan birisidir. Yazımızda bahsettiğimiz üzere süreç sıkı takip edilmesi gereken pek çok aşamadan oluşmaktadır. Yapılacak herhangi bir hata yatırımınızı ve Yeşil Kart alabilme şansınızı kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle deneyimli bir göçmenlik avukatıyla çalışmak doğru bir tercih olacaktır.