ABD Yatırımcı Vizeleri

E2 vizesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin anlaşmalı olduğu ülkelerden iş adamlarının yatırım yaptıkları iş sayesinde ABD'de çalışmasına olanak tanımak üzerine oluşturulmuş bir vizedir. Bu yazımızda E2 Vizenizi nasıl yenileyebileceğinizi ve gerekliliklerin neler olduğunu konuşacağız.

e2 vizesi yenileme

E2 Yatırımcı Vizesi Nedir?

E-2 Yatırımcı Vizesi, ABD ile ticaret anlaşmaları bulunan ülke vatandaşlarına sunulan ABD vizesi kategorisidir. Güzel haber, Türkiye de bu ülkeler arasındadır.

  • E-2 yatırımcısı olarak şirket üzerinden çalışma izni elde edebilir ve sosyal güvenlik numarası alabilirsiniz.
  • Evliyseniz eşinize de Amerika'da çalışma fırsatı sunar.
  • E-2 vizesi sahibi olarak, 21 yaş altı çocuklarınız ABD devlet okullarında ücretsiz eğitim alabilir.
  • Vize sahibi olarak yaptığınız iş için çalışmak üzere kendi ülkenizden çalışanlara sponsor olabilir ve onları Amerika’ya çağırabilirsiniz.
  • E-2 vizesine başvurmak için tavsiye edilen minimum yatırım genellikle 100.000 dolardır ancak bu bir alt limit değildir. Elinizdeki yatırım miktarı daha düşük de olsa E-2 vizesi için başvurabilirsiniz.

E-2 vizesi size daimî ikamet izni yani Green Card sunmaz ancak E-2 vizesini sınırlama olmadan uzatabilirsiniz.

E-2 Statüsü ile E-2 Vizesinin Arasındaki Fark Nedir?

E2 statüsüyle, Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmak ve işletmek için E2 vizesiyle aynı haklara sahip olursunuz. Temel fark seyahat ile ilgilidir.

E2 statüsünde, Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılırsanız, E2 statünüzü kaybedersiniz. Burada sınır ülkeler olan Kanada veya Meksika'ya kısa yolculuklar hariçtir. ABD'ye sürekli giriş çıkış yapmanız gerekiyorsa, bir E2 vizesine ihtiyacınız olduğunu belirtelim.

E2 Vizesi Nasıl Yenilenir? Gereksinimler Neler?

E2 vizesinin yenilenmesi sırasındaki en temel konu, işinizin ne kadar iyi performans gösterdiğidir. Akılda tutulması gereken en önemli konu, işletmenin kendisini sürdürebilecek kapasiteye ulaşabilmiş olmasıdır.

İlk vize başvurusu sırasında ABD hükümeti sunduğunuz büyüme planlarını kabul eder. Ancak vize yenilemesi için işinizin son birkaç yılda büyüdüğüne, istihdam sağladığına ve gelir elde ettiğine dair somut kanıtlar göstermelisiniz.

Şirketiniz asgari gelirle çalışıyorsa ve işçi istihdam edemiyorsa, vize yenileme başvurusunda bulunurken engellerle karşılaşabilirsiniz. Engelin üstesinden gelmenin etkili bir yolu, işinize daha fazla sermaye yatırmak ve banka belgeleri gibi kanıtlar sağlamaktır. Yatırım fonlarınızın yasal olarak uygun bir kaynaktan geldiğini de göstermelisiniz.

E2 vize yenileme sürecinizi temel olarak iki şekilde yapabilmeniz mümkün. Bunlardan birisi ABD konsolosluk ve büyükelçiliği, diğeri de USCIS üzerindendir.

ABD Konsolosluğu ya da Büyükelçiliği Aracılığıyla E2 Vize Yenileme Süreci

Başvuru sahiplerinin çoğu, kolay ve daha az maliyetli olduğu için E2 vizesi yenilemede yurtdışındaki ABD Konsolosluklarını ya da Büyükelçiliklerini tercih etmektedir. ABD Konsolosluğu aracılığıyla vize yenileme talebiniz için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir;

  • DS-160 Formunu Doldurulun
  • DS-160 Formu İçin Gerekli Ücreti Ödeyin
  • DS-156E Formuna Destekleyici Belgelerinizi Ekleyin
  • E2 Vizesinin Tüm Gerekliliklerini Yerine Getirdiğinize Dair Kanıtlarınızı Sağlayın

Her konsoloslukta E2 vize yenileme için bazı özel talimatlar bulunmaktadır, başvurduğunuz konsolosluğa önceden danışmak sürprizlerle karşılaşmamanız için önemlidir. Tüm form ve belgeleri gönderdikten sonraki süreçte ABD Konsolosluğunda görüşmeye davet ediliyor olacaksınız.

USCIS Aracılığıyla Vize Uzatma Süreci

E2 vize yenileme işlemini USCIS aracılığıyla yapmak isterseniz, aşağıdakileri gereklilikleri karşılamanız gerekir.

  • Form I-129 - Göçmen Olmayan Çalışanlar İçin Gerekli Dilekçe
  • Form I-539 - Aile Üyelerinizin Süre Uzatması veya Statü Değiştirmesi İçin Gerekli Form
  • I-94- Geliş ve Gidiş Kayıtlarınızı İçeren Form
  • E2 Vizenizi Daha Önce Uzattıysanız, Orijinal I-797 Belgeniz
  • E2 Vizenizle Birlikte Pasaportunuzun Bir Kopyası
  • Neden Yenilemeye İhtiyacınız Olduğuna Dair Açıklama Mektubu
  • Son İki Yıldaki Kişisel ve Ticari Vergi Beyannamelerinizin Bir Kopyası
  • Göçmen Olmayan Statünüzü Koruduğunuza Dair Kanıtlar
  • ABD'de Fiziksel Olarak Bulunduğunuza Dair Kanıtlar

En Geç Ne Zaman Başvuru Yapılmalıdır?

Mevcut vizenizin süresi dolmadan en az 6 ay önce yenileme sürecinizi başlatmanız mantıklı olacaktır.

Bu sayede, işinizin nasıl performans gösterdiğine yönelik kanıtları ve yenileme süreci için gereken belgeleri toplamak için yeterli zamanınız olacaktır.

Vize uzatma başvurunuzu ise vize süresinin bitiminden önce yapmanız gerekmektedir. I-94 kabul tarihinizin sonuna kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde kalmanıza izin verilecektir.

E2 Yatırımcı Vizesi Kaç Yıl Geçerli?

E-2 vizeniz 5 yıl geçerliyse bu, ABD'de sürekli olarak 5 yıl kalabileceğiniz anlamına gelmez. E-2 vizesiyle, ABD'ye her girdiğinizde genellikle ABD Gümrük ve Sınır Koruma (USCBP) tarafından 2 yıllık bir giriş süresi verilir.

E-2 vizenizin geçerlilik süresi başvurduğunuz ülkeye göre değişebilir. Vize geçerlilik süresi genellikle 1 yıl ile 5 yıl arasında değişmektedir.

E2 Vizesi Yenileme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Başlangıçta bir E2 vizesi almak için ana odak noktalarından biri yatırımdır. Başvurunuzu inceleyen yetkili, önemli bir yatırım yaptığınızı, yatırımınızın tam risk alarak yatırıldığını ve yatırım fonlarınızın yasal olarak elde edildiğini görmek isteyecektir.

E2 vizenizin yenilenmesi için başvurduğunuz sırada ise, yatırımdan daha çok işletmenin performansı yönünde inceleme yapılır. E2 vizesi yenilemeye hak kazanmak için, işinize ek sermaye yatırmanız gerekmez. Ancak, işinizin E2 gereksinimlerini karşılamaya devam ettiğini göstermeniz gerekir.

Eğer yeni kurulan bir şirketten bahsediyorsak, genellikle işletmenin nasıl performans göstereceğine ilişkin geleceğe yönelik projeksiyonlar içeren bir iş planı sağlayarak işletmenin potansiyelini ortaya koymanız gerekir.

  • E2 vize yenileme başvurusunda bulunurken, genellikle gelecekteki tahminlere dayanarak onay verilmez. E2 vizenizin yenilenmesi gerektiğinde muhtemelen işiniz birkaç yıldır devam ediyor olacaktır. Bu nedenle, bu aşamada, işletmenin fiili performansı ve işletmenin marjinal bir işletme olup olmadığının kanıtlanması gerekmekte.
  • Başvurunuzu inceleyen göçmenlik yetkilisi, işletmenin marjinal bir işletme olup olmadığını belirlemek için işletmenin geçmiş performansını gözden geçirecektir. Bu gereksinimi karşılamak için devam eden işinizin geçmiş mali tablolarını göstermeniz gerekir. Finansal tablolar, işletmenin E2 yatırımcısını ve ailesini desteklemek için fazlasıyla gelir elde ettiğini kanıtlamalıdır. Alternatif olarak, istihdam ettiğiniz kişilere dair kanıtlar sağlamalısınız. Bu özellikle işletmenin marjinal olmadığını göstermek için de yardımcı olabilecek noktalardan birisidir.
  • E2 şirketinin gelirleri az ise veya E2 şirketinin çalışanı yoksa, bu, E2 vize yenileme başvurusunda bulunurken zorluk çıkarabilir. Bunun nedeni, işletmenin marjinal bir işletme olarak kabul edilme riski altında olmasıdır. Bu engelin üstesinden gelmek için, E2 vizesi yenileme başvurusunda bulunan kişi, işletmenin marjinal olmayacağı bir noktaya nasıl gelişeceğini gösteren güvenilir kanıtlar sağlamalıdır.
  • İşletmenin gelişeceğini göstermenin bir yolu, bir plan dahilinde işletmeye ek sermaye ayırdığınıza dair kanıtlar sağlamaktır.

Özetle

E2 vizesine sahip olmanın size sunacağı en büyük avantajlarından birisi yenilenebiliyor olmasıdır. E2 vizesini yenilemekte herhangi bir sınır bulunmamaktadır. E2 vizesi şartlarını yerine getirmeye devam ettiğiniz sürece, E2 vizenizi yenilemek için başvurabilir veya E2 statüsünün uzatılması için dilekçe verebilirsiniz.

E2 vizesi yenileme veya E2 statüsü uzatmak için zamanlama ve strateji son derece önemlidir. Bu süreçte deneyimli bir göçmenlik avukatı ile çalışmak zaman ve para konusunda karlı çıkmanıza yardımcı olacaktır.