Doktorlar İçin Green Card Green Rehberi: Nasıl Alınır?
Türkiye’de tıp okuyup yurtdışında çalışmak, Amerika’da doktor olmak veya Amerika’da tıp uzmanlığı yapmak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız bu rehber tam size göre.
Pek çok kişinin karşısına çıkan ilk seçenek olarak H-1B gibi vizeler her ne kadar sizin Amerika’da çalışmanızı sağlasa da, size direkt olarak Amerika’da daimi çalışma ve oturma izni vermez. Öte yandan Amerika’da doktorluk yaparak kalıcı oturma ve çalışma izni, yani Green Card almak için birkaç yol vardır.
Bu yazımızda bu yollardan ikisi olan EB-1A Green Card ya da EB-2 NIW Green Card ile Amerika’da doktor olarak çalışmak konularından bahsedip Amerika doktorluk sınavı olan USMLE sınavına değineceğiz.
Doktorların Başvurabileceği Green Card Çeşitleri Nelerdir?
ABD’de başlangıç seviyesinde bir doktor için ortalama yıllık maaş aralığının 180 bin ile 220 bin dolar arasında olduğunu düşünürsek bu fırsat pek çok doktor için cazip gelecektir. Maaş konusunda Amerika doktorlara güzel bir fırsat tanısa da yasal bir çalışma hayatı için öncelikle Amerika’da çalışma iznine sahip olmak gerektiğini belirtmemiz gerekir.
Türkiye’de tıp okuyup Amerika’da çalışmak isteyenlerin veya Amerika’da doktorluk yapmak isteyen doktorların başvurabileceği Green Card çeşitleri ise vize derdi olmadan bir hayat sürmek isteyenler için oldukça avantajlı seçeneklerdir.
Yazımızın konusu olarak EB-1A ve EB-2 NIW, aslında istihdam temelli göçmenlik programlarıdır. Çoğu kaynakta “EB-1A Green Card” olarak bahsedilmesinin asıl sebebi ise, bu vizelerin göçmen vize türünde olmasıdır. Bu vizeler başvuranın Amerika’da kalıcı oturum ve çalışma izni, yani Green Card sahibi olmasını sağlar.
EB-1A Green Card ile Amerika’da Doktor Olarak Çalışmak
EB-1A vizesi, iş temelli göçmenlik vizelerinden EB-1’in olağanüstü yetenekli profesyonellere ayrılmış kategorisidir. Bu vize ile Green Card alıp Amerikada doktor olarak çalışmak için alanınızda olağanüstü bir başarı sergilemeniz, bununla ulusal veya uluslararası düzeyde tanınıyor olmanız ve bunları kanıtlayabilmeniz gerekmektedir.
Başvuru Şartları Nelerdir?
EB-1A vizesine başvurmak uluslararası prestijli bir ödüle sahip olmanız veya aşağıdaki şartlardan en az 3’ünü karşılıyor olmanız gerekir;
- Alandaki üstün başarı için verilen, ulusal ya da uluslararası çapta tanınan ödüllere aday gösterilmek veya sahip olmak
- Sadece sektörün önde gelenlerinin katılabildiği derneklere veya organizasyonlara üye olunması
- Sektörde önde gelen magazin ya da haber sitelerinde hakkınızda veya başarılarınız hakkında paylaşılmış haberlerin olması
- Bireysel veya bir panelin parçası olarak başka profesyonellere jürilik ya da danışmanlık yapılması
- Sektöre somut bir şekilde yapılmış katkıların belgeleri
- Kişiye ait bilimsel makaleler, profesyonel dergilerde veya haber sitelerinde yazılar
- Sektörde prestiji ile bilinen organizasyonlarda kritik ya da üst düzey bir görev alma
- Aynı iş tanımına sahip meslektaşlara kıyasla daha yüksek maaş almak
Gereken Evraklar Nelerdir?
EB-1A Green Card almak için gereken evraklar temel olarak yukarıda bahsedilen şartlardan karşılananların kanıtlarıdır. Bütün bu evraklar ile birlikte I-140 formu (Yabancı Çalışan Göçmenlik Başvurusu), ardından DS-260 formu (Göçmenlik Başvurusu) doldurulmalıdır.
Başvuru Nasıl Yapılır?
EB-1A Green Card başvurusu yapmak için Amerika’daysanız USCIS’e statü değişikliği, değilseniz size en yakın Amerikan Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’na göçmen vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.
Aşağıdaki adımları takip ederek EB-1A vize başvurunuzu başlatabilirsiniz:
- I-140 Formunu Doldurun
EB-1A vizesine başvurmak için ilk adım I-140 formunu doldurup gereken belgeleri sağlamaktır. I-140 için gereken belgeler başvurandan başvurana göre değişse de genel olarak özgeçmiş, diploma, transkript ve önceki işverenlenleri tarafından yazılan tavsiye mektupları gibi başvuranın yetenek ve niteliklerini kanıtlayacak belgeleri kapsar.
- DS-260 Formunu Doldurun ya da Statü Değişikliği Başvurusunda Bulunun
Başvuranın I-140 formu onaylandıktan sonra başvuran Amerika’da değil ise Amerikan Büyükelçiliği web sitesinden online olarak DS-260 formunu doldurmalıdır. Eğer başvuran bir vize ile halihazırda Amerika’da bulunuyorsa, USCIS’ye I-485 formu ile statü değişikliği başvurusunda bulunması gerekir.
- Sağlık Muayenesi, Biyometrik Randevusu
DS-260 formunuz büyükelçilik tarafından incelendikten sonra formunuzda bir eksiklik görülmediği takdirde vize görüşmesi için bir tarih alacaksınız. Bu süreçte büyükelçilik tarafından belirlenen hekimler tarafından sağlık muayenenizin yapılması gerekmektedir. Buna ek olarak parmak izinizin, imzanızın ve fotoğraflarınızın alınacağı bir biyometrik veri toplama süreci de gerçekleşecektir.
- Vize Görüşmesi
Vize görüşmesi tarihiniz geldiğinde sizden istenilen belgeler ile vize görüşmesine katılmalısınız. EB-1 vizesi için vize memurunun size Amerika’da nerede yaşayacağınız ve nerede çalışmayı planladığınız gibi sorular sormasına hazır olmanız gerekmektedir.
Vize görüşmenizden sonra başvurunuz onaylanırsa Amerika’da yaşamanıza ve çalışmanıza olanak sağlayacak EB-1 vizesi adresinize gönderilecektir.
Sürecin oldukça karmaşık olması ve yanlış bir başvurunun ret almanız ile sonuçlanma ihtimali göz önünde bulundurularak, Green Card’ınızın onaylanmasının şansını arttırmak için profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.
EB-2 NIW Green Card ile Amerika’da Doktor Olarak Çalışmak
İş temelli göçmenlik vizeleri genellikle bir iş teklifi gerektirir. Fakat EB-2 NIW vizesinin “National Interest Waiver (NIW)” ibaresi, başvurana Green Card verilmesinin Amerika Birleşik Devletleri’nin çıkarına olacağı kanıtlandığı takdirde oturum izni alınabileceği anlamına gelir.
Bir doktor olarak EB-2 NIW Green Card almak isteyenler için normalden farklı bir prosedür uygulanır. Bu sebeple gerekli şartları karşılayanların EB-2 NIW Green Card başvurusunun onaylanması, niteliklerini karşıladığınız sürece, diğer iş temelli göçmenlik vizelerine kıyasla daha kolaydır. Bu yönde bir avantajı olmasına karşın doktorlar için olan EB-2 NIW başvurusu normal prosedürden çok daha karışık ve yorucu olabilir.
Başvuru Şartları Nelerdir?
EB-2 NIW vizesinin Amerika’da doktor olmak isteyenler için şartlar şu şekildedir;
- Amerika’da bir klinikte ya da hastanede belirlenen zaman boyunca doktorluk yapmayı kabul etmelisiniz. Bu süre başvuranın dosyası gibi faktörlere göre değişebilse de, doktorlar için genellikle 5 yıldır.
- Psikiyatrist, çocuk doktoru, jinekolog, doğum uzmanı ve aile hekimi gibi Amerika’da “primary care” olarak nitelendirilen alanlardan birinde doktorluk yapmalı veya kendi alanınızda uzman doktor olarak görev almalısınız.
- Amerika’nın belirlediği doktor ihtiyacı olan alanlarda görev yapmayı kabul etmelisiniz. Örnek olarak sağlık profesyonellerinin eksikliğinin görüldüğü alanlar (HPSA), psikiyatristler için akıl sağlığı profesyonellerinin eksik olduğu alanlar (MHPSA), medikal eksikliğin yaşandığı alanlar (MUA), Gazi İşleri Departmanı’na bağlı alanlar ve doktor eksikliğinin yaşandığı alanlar (PSA) gösterilebilir.
- Federal bir kurumdan veya bir eyaletin sağlık bakanlığından nitelikli bir doktor olduğunuza ve yapacağınız işin Amerikan halkına faydalı olacağına dair bir beyan almalısınız.
Başvuru Nasıl Yapılır ve Gereken Evraklar Nelerdir?
Yukarıdaki şartlar size uygunsa ve ilgili belgeleriniz hazırsa, I-140 formunu doldurmalı ve onaylanmasını beklemelisiniz. I-140 formunuz onaylandıktan sonra, I-485 formunu doldurmalısınız. I-485 ile aşağıdaki evrakları da sunmanız gerekmektedir.
Not: Amerika’da J vizesi ile bulunmuşsanız ve vizenizde 2 yıl ibaresi mevcutsa, I-140 formunu doldurduktan sonra I-612 formunu doldurmalı ve I-485 formunu doldurmadan önce I-612 formunuzun onaylanmasını beklemelisiniz
- İki adet biyometrik fotoğraf
- I-612 formunun onayının bir kopyası (2 yıl kuralı geçerli J vizesi ile Amerika’da bulunmuşsanız)
- I-140 formunuzun onaylandığını gösteren I-797 formu
- Doğum sertifikanızın kopyası
- Varsa Amerika için daha önce aldığınız göçmen olmayan vizeleri içeren pasaport sayfalarının bir kopyası
- Amerika’da bir doktor olarak çalışmanız gereken süreyi onayladığınıza dair kanıt
- Medikal muayenenizi ve aşı kayıtlarınızı içeren I-693 formu
- Varsa önceki vize süresi uzatmalırınızı ve statü değişikliklerinizi gösteren I-797 formları
- Duruma göre I-20 formu ve IAP 66 sertifikası
Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından yazımızda daha önce bahsettiğimiz üzere Amerika’daysanız statü değişikliği ve kendi ülkenizden konsolosluk süreçleri ile işlemlerinize devam etmeniz gerekir.
USMLE (United States Medical Licensing Examination) Nedir?
USMLE, Amerika’da tıp lisansı almak veya tıp sektöründe çalışmak isteyen hekim adaylarının geçmek zorunda olduğu üç aşamadan oluşan sınav serisidir. USMLE, tıp öğrencilerinin ya da tıp alanından mezun olup Amerika’da doktorluk yapmak isteyenlerin her aşamada aldığı puanlar ile tıp yeterliliğini ölçmeyi amaçlar.
Kaç Aşamadan Oluşur?
USLME üç aşamadan oluşan bir sınavdır. Aşamaları şu şekildedir:
USMLE 1. Adım
USMLE sınavının ilk adımı 280 adet çoktan seçmeli sorulardan oluşan 8 saatlik bir sınavdır. Bu süre içinde her sınav aşamasına yaklaşık 40 soru düşecek şekilde 7 aşamada tamamlamanız gerekmektedir. Aşamalar arasında mola verebilirsiniz fakat toplam mola süreniz 1 saati geçmemelidir. Sınavın soruları anatomi, biyokimya, mikrobiyoloji ve patoloji gibi temel alanları kapsarken; beslenme ve genetik gibi alanlardan da sorular çıkmaktadır.
USMLE 2. Adım
USMLE sınavının iki gün süren ikinci adımı kendi içinde iki farklı bölüme ayrılmıştır. İlki 320 çoktan seçmeli sorudan ve 8 parçadan oluşan, mola zamanı dahil 9 saatlik bir klinik bilgi ölçme testidir. İkincisi ise, hasta rolü yapan bireyleri inceleyip tanı koyacağınız bir uygulamalı klinik sınavıdır.
USMLE 3. Adım
USMLE’nin son adımı da iki kısımdan oluşur. İlk kısımda hastanın geçmişini anlama, temel tıp ve tanı koyma gibi bilgileri ölçen 230 çoktan seçmeli soru cevaplamanız gerekmektedir. İkinci kısımda ise 180 çoktan seçmeli soruya ek olarak, bilgisayar üzerinden 13 adet vaka simulasyonu çözmeniz gerekmektedir.
Nasıl Hazırlanmalısınız?
USMLE sınavı dünyadaki en zor ve karışık tıp sınavlarından biri olarak bilinir. Amerika’da tıp okuyan öğrenciler bu sınava genellikle üniversitelerinin 2. ve 4. yıllarında adım adım girerler.
USMLE sınavına hazırlanmak için özel hazırlanmış kitaplar ve online kaynaklar kullanabileceğiniz gibi USMLE kursu veren acentalarla da iletişime geçebilirsiniz. USMLE sınavında uygulamalı kısımlar da olduğu için birden fazla kaynak üzerinden çalışmak faydalı olacaktır.
Nasıl Başvurulur?
USMLE sınavına başvurmak oldukça basittir. Bunun için öncelikle ECFMG web sitesi üzerinde bir hesap açmalısınız. Hesabınızı açtıktan sonra başvuru formunda istenen bilgileri doldurup, sizin için uygun olan sınav tarihini seçmelisiniz. Bu aşamaları tamamladıktan sonra tek yapmanız gereken, ECFMG’nin başvurunuzu doğrulayıp onaylamasını beklemektir.
Ücreti Nedir?
Üç aşamadan oluşan USMLE sınavının ücreti; ilk aşama için 965 dolar, ikinci aşamanın her iki adımı için toplam 2565 dolar üçüncü aşama için 895 dolar olmak üzere toplam 4425 dolardır.
Kaç Yıl Geçerli?
USMLE sınavının ilk aşamasından ve ikinci aşamanın ilk kısmından alacağınız puan 7 yıla kadar geçerlidir. Ek olarak sınavın ikinci aşamasının ikinci kısmı olan uygulamalı klinik sınavından alacağınız puan, hayatınız boyunca geçerli olacaktır.
En Fazla Kaç Kez Girebilirsiniz?
USMLE sınavının her aşamasına en fazla 4 kere girme şansınız vardır. Diğer bir deyişle, eğer USMLE adımlarından herhangi birinde 4 kere başarısız olduysanız tekrar sınava giremezsiniz.
Türkiye’de Geçerli Mi?
Hayır, USMLE Türkiye’de geçerli değildir. USMLE skorunun geçerli olduğu ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Yeni Zelanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dır.
Yaş Sınırı Var mı?
USMLE sınavına girmek için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Fakat USMLE sınavını belirli bir tıp programına veya lisansüstü programa yerleşmek için alıyorsanız, programların yaş sınırı olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir.
TOEFL Sınavına Girmek Gerekli Mi?
Hayır, USMLE sınavına girmek için TOEFL veya IELTS gibi bir dil sınavına girmeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Yine de USMLE tamamen İngilizce bir sınav olduğundan ve tıp İngilizcesi gerektirdiğinden, örnek USMLE sorularına bakıp İngilizce yeterliliğinizi test etmeniz oldukça önemlidir.
USMLE Kitapları Nereden Alınır?
USMLE için Türkçe bir kaynak kitap olmadığından Türkiye’de USMLE orijinal kitabı bulmak oldukça zor olabilir. Bu yüzden USMLE için kaynak kitaplarını Amazon gibi güvenilir siteler üzerinden internetten sipariş etmeyi tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak, USMLE’ye hazırlanmak için e-kitap satın almak daha ulaşılabilir ve kolay olabilir.
Sınav Tarihleri Ne Zaman?
USMLE sınavına başvuru yapan aday birinci ve üçüncü aşama için 3, ikinci aşama için 12 aylık bir müsaitlik aralığı belirtmelidir. Adayın USMLE başvurusu onaylandıktan sonra, dilediği tarihte kontenjan bulunması şartıyla belirlediği aralıktaki sınav tarihlerinden birini seçebilir.
USMLE Sınavına Girmeden Amerika’da Doktorluk Yapabilir Miyim?
Amerika’da doktorluk yapmak için USMLE sınavının bütün adımlarını başarıyla geçmek gerekmektedir. Amerika’da sağlık hizmetleri her ne kadar özel sektöre bağlı da olsa, USMLE sınavını başarıyla tamamlamadan doktorluk yapmak mümkün değildir.
Özetle
Bu yazımızda Amerika’da doktorluk yapmak isteyenler için Green Card konusuna değindik. Eğer siz de kariyerinizi Amerika’da devam ettirmek istiyor ancak tam olarak nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız, başvuru reddi alma ihtimalini en aza indirmek ve hızlı bir başvuru yapabilmek adına profesyonel ekibimizden danışmanlık alabilirsiniz.