ABD Yatırımcı Vizeleri

Amerika’da iş kurmak veya yatırımda bulunmak isteyen girişimcilerin başvurabileceği çeşitli vize seçenekleri Amerika’da startup kurmak isteyen kişiler için farklı alternatifler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Start up vizeleri olarak da bilinen Amerika girişimci vizeleri, yabancı uyruklu iş insanlarını Amerika’da girişimciliğe ve yatırıma teşvik etmek için hazırlanmıştır. Vizenin türüne göre Amerika’da belirli bir süre kalabilir ya da daimi ikamet olan Green Card imkanıyla süre sınırı olmadan yaşayabilirsiniz.

Yazımızın devamında Amerika Girişimci vizeleri, nasıl başvuru yapabileceğiniz ve hangi vize türünü seçmeniz gerektiği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

abd startup vizesi

Amerika Girişimci (Start-up) Vizesi Nedir?

Amerika Girişimci (Start-up) vizesi, iş kurmak veya halihazırda faaliyette olan bir işletmeye yatırımda bulunmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin başvurması gereken vizedir. Ayrıca girişimci vizeleri sayesinde, eşiniz ve çocuklarınıza sponsor olarak Amerika’da birlikte yaşayabilirsiniz.

Girişimci vizeleri göçmen ve göçmen olmayan vize türleri olarak ikiye ayrılır.

Yazımızın devamında bahsedeceğimiz üzere bazı girişimci vizeleri için yatırım yapmanız gerekmezken, bazı vize türlerinde 50 bin dolar gibi bir yatırım yeterli olabilir. Öte yandan Green Card imkanı da sunan bir diğer seçenek için çok daha yüksek miktarda yatırımlar yapmanız gerekecektir.

Girişimci vizelerinde kurmak istediğiniz işle ilgili bir ‘iş planının’ olması da şarttır. Yapacağınız yatırım veya kuracağınız şirketle, ABD’nin ekonomisine katkıda bulunacak bir iş modeli oluşturmanız beklenir.

Amerika girişimci vizesiyle şu avantajlara sahip olabilirsiniz:

  • ABD’de iş kurma veya bir işletmeye yatırımda bulunma
  • ABD’de yaşayıp çalışabilme
  • Aile bireylerinizi ABD’ye getirebilme
  • ABD vatandaşlığına başvurma hakkı
  • Çocuklarınızın eğitim alma hakkı
  • Eşinizin çalışabilme imkanı

Amerika Girişimci Vizesi Türleri Nelerdir?

Amerika girişimci vizelerinde her vizenin kendine göre şartları ve avantajları olduğundan, kendiniz ve işletmeniz için en uygun vizeye başvurmanız oldukça önemli.

Girişimci Vizesi türleri şunlardır:

E2 Yatırımcı Vizesi

E-2 vizesi, ABD'de iş kurmak veya faaliyette olan bir işletmeyi devralmak isteyen yabancı girişimciler için hazırlanmış bir vize olarak oldukça tercih edilen bir seçenektir. Bu vizeye hak kazanmak için anlaşmalı bir ülkenin vatandaşı olmanız (Türkiye Cumhuriyeti anlaşmalı ülkeler arasındadır) ve bir ABD işletmesine yeterli miktarda sermaye yatırmanız gerekir.

Belirlenmiş bir minimum yatırım tutarı yoktur, ancak yatırımınızın işi başlatmak ve işletmek için yeterli olduğunu göstermeniz gerekir. Örneğin 50 bin dolarlık bir yatırım bazı başvurularda kabul görürken, bir başka başvuruda yetersiz görülebilir. Bu noktada önemli olan yatırımın iş için yeterli olduğunun kanıtlanabilmesidir.

Ayrıca işi geliştirmek ve yönetmek için ABD'de yaşayacak olmanız da şart koşulur.

E2 vizesi 5 yıla kadar yenilenebilir ancak göçmen olmayan vize türü olduğu için Amerika’da daimi ikamet hakkı vermez.

EB5 Yatırımcı Green Card Vizesi

EB5 vizesi, girişimciler, yatırımcılar ve yeni işletme kurmak isteyen kişiler için hazırlanmış göçmen vizesidir. EB5 vizesinde minimum yatırım tutarı ‘hedeflenmiş istihdam alanlarında’ 800.000 USD olarak belirlenmiştir. Ancak ‘hedeflenmemiş istihdam alanlarında’ yatırım yapılmak istenirse miktar 1.050.000 USD olmalıdır.

*Hedeflenmiş istihdam alanları genellikle kırsal alanlarda, nüfusu az ve işsizlik oranı çok olan bölgelerdir. Hedeflenmemiş istihdam alanları ise, büyük şehirler, kasabalar, işsizlik oranlarının nüfusa kıyasla daha az olduğu bölgelerden oluşur.

EB5 vizesinin şartlarından biri ise, Şartlı Green Card başvurusunda bulunarak Amerika’da daimi ikamet şansı elde edebilmektir. Yani, EB5 vizesine sahip kişi ABD’ye geldiğinde ilk iki sene boyunca şartlı statüsündedir. İki sene sonra yetkililer işin sağladığı istihdam, yatırım ve kar gibi faktörleri göze alarak, yatırımcının Green Card’ını onaylar.

EB5 yatırımcısı olarak eşiniz ve 21 yaşından küçük bekar çocuklarınız daimi ikamet sahibi olabilir. Amerika’da 5 yıl yaşadıktan sonra ABD vatandaşlığa başvurma hakkı edinirsiniz.

L-1A Şirket İçi Transfer Vizesi

L-1A vizesi, yabancı şirketlerin yönetici ve uzman çalışanlarını ABD'deki yan kuruluşlarına veya bağlı kuruluşlarına transfer etmelerine izin veren, göçmen olmayan bir vizedir. Bu vizeye hak kazanmak için son üç yıl içinde şirketinizde en az bir yıl çalışmış olmanız gereklidir.

L1 vizeleri L1A ve L1B olarak ikiye ayrılır. L1B vizesi bir şirketin uzman çalışanının Amerika’ya gelerek çalışmasını sağlar. L1A ise yönetici pozisyonunda çalışan kişinin Amerika’ya gelerek şube kurmasına veya halihazırdaki şubede çalışması için kullanılabilir.

L-1A vizesi almış şirket uzmanları 3 yıla kadar ABD’de çalışabilir, duruma bağlı olarak bu süreyi iki yıl uzatabilir. Ayrıca L1 vizesi sahibi kişinin eşi ve 21 yaşından küçük bekar çocukları da Amerika’da yaşayabilir, uygun görülürlerse eğitim görebilir veya çalışabilir.

EB-1C Green Card

EB-1C vizesi, çok uluslu şirketlerin ABD şubelerine yönetici veya müdür transfer etmesine izin veren istihdama dayalı bir vize türüdür. Bu vizeye hak kazanmak için son üç yıl içinde yabancı şirkette en az bir yıl çalışmış olmanız ve ABD'ye yönetici veya müdür sıfatıyla çalışmak için geliyor olmanız gerekir. L1 vizesine oldukça benzeyen bir vize türüdür. EB1C vizesinin farkı ise göçmen vizesi olmasıdır.

Bu vize sayesinde, ABD’de iş kurmanız da mümkündür. Diğer ABD Start-up ile göçmenlik seçeneklerinde olduğu gibi, EB1C vizesinde de eşler ve 21 yaşından küçük bekar çocuklar başvuru sahibine eşlik edebilir.

Amerika Girişimci Vizesi Nasıl Alınır?

Girişimci vizelerinin farklı şartları ve başvuru süreci bulunmaktadır. Titizlikle yürütülmesi gereken bu süreçte yapabileceğiniz hatalar, geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle profesyonel yardım almanız oldukça önemlidir.

E2 Yatırımcı Vizesi Nasıl Alınır?

E2 yatırımcı vizesi almak için şunlara dikkat edilmelidir:

  • ​​E2 vizesine başvuracak adayın vatandaşı olduğu ülkenin ABD ile yatırımcı anlaşması olması gerekir. (Türkiye Cumhuriyeti bu ülkeler arasındadır.)
  • Yatırımcı ABD’ye yanında belli miktarda, kaynağı izah edilebilir bir para getirmelidir. Bunun için belirli bir minimum tutar olmasa da, yatırımcının 100.000 USD civarında sermaye miktarı genelde kabul edilir görülmektedir.
  • Eğer faaliyet gösteren bir şirketi satın almak için vize başvurusunda bulunulduysa, bu şirketin geçmişe göre kar ettiğini, işe alımlar yaptığını ve büyüme potansiyeli olduğunu kanıtlamak gerekir.
  • Yatırımcı, kendisi ve sponsor ettiği ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabileceğinin üstünde bir gelir elde etmelidir.
  • Yapılan yatırım şirketin yürütülmesine yeter miktarı karşılayabilmelidir.
  • Yatırımcı fonlarının şeffaf olması gerektiği gibi, fonlar üzerinde tamamen hakimiyeti de olmalıdır.
  • Yapılan yatırımın kar ve zarara açık olduğu yatırımcı tarafından kabul edilmelidir.

EB5 Yatırımcı Green Card Vizesi Nasıl Alınır?

EB5 Yatırımcı vizesi almak için aranan koşullar şunlardır:

  • Yatırımcının yeni bir ticari işletmeye en az 800.000 USD yatırım yapması gerekir.
  • Yatırımcı, yatırımını riske atmalıdır. Diğer bir deyişle yatırım fonlarının ticari banka hesabında pasif olarak durmaması şart koşulmuştur. Yatırımın bir şekilde harcanması veya taahhüt edilmesi önemlidir.
  • Yatırımın ABD çalışanları için 10 tam zamanlı iş yaratması sağlanmalıdır.
  • Yatırımcı işletmede aktif bir rol almalıdır.

L-1A Şirket İçi Yönetici Transfer Vizesi Nasıl Alınır?

L1A vizesi almak için aranan nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yabancı şirket ile ABD şirketi (ana şirket/yan kuruluş, şube, iştirak) arasında nitelikli bir ilişki bulunmalıdır.
  • Yatırımcı, L1 vizesine başvurmadan önceki 3 yıl içinde yabancı şirkette en az 1 yıl tam zamanlı olarak kesintisiz olarak çalışmış olmalıdır.
  • Yatırımcının, yabancı şirket için yönetici, müdür veya uzman bilgi çalışanı olarak çalışmış olması gerekir.
  • Yatırımcı, ABD şirketi için yönetici, müdür veya uzman bilgi çalışanı olarak çalışmak üzere ABD'ye yerleşmelidir.

EB-1C İş Green Card Vizesi Nasıl Alınır?

EB1C vizesi almak için şartlar şu şekildedir:

  • Yabancı şirket ile ABD şirketi (ana şirket/yan kuruluş, şube, iştirak) arasında nitelikli bir ilişki bulunmalıdır.
  • Yatırımcı EB1C vizesine başvurmadan önceki 3 yıl içinde yabancı şirkette en az 1 yıl, sürekli ve tam zamanlı olarak çalışmış olmalıdır.
  • Yatırımcının yabancı şirkette yönetici ya da müdür olarak görev almış olması şarttır.
  • Yatırımcının ABD’de de yönetici veya müdür olarak çalışması gereklidir.
  • ABD şirketi, EB1C dilekçesini vermeden önce en az 1 yıl faaliyet göstermiş olmalıdır.

Amerika Girişimci Vizeleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Amerika Girişimci vizeleri, temel olarak iş kurmak veya yatırımda bulunma amacına yönelik hazırlansa da, vize ya da Green Card türüne göre farklılıklar bulunmaktadır. Göçmen ve göçmen olmayan vizeler, hem şartları, hem yatırım miktarına göre değişiklik gösterir.

ABD Girişimci Vizeleri Arasındaki Farklar:

  • E2 vizesi başta 2 yıllığına verilirken, L1A vizesi 3 yıllığına verilir. Her iki vize türünde de uzatma şansı sağlanır.EB5 ve EB1C vizeleri ise, göçmen statüsündedir ve Green Card daimi ikamet sunar.
  • L1 ve EB1C vizeleri, çalışan vizeleriyken, E2 ve EB5 vizelerinde girişimci, iş insanı, yatırımcı, CEO olmanız gerekir.
  • E2 vizesinde net bir minimum yatırım miktarı yoktur, ancak EB5 vizesinde minimum yatırım miktarı 800.000 USD olarak belirlenmiştir.
  • E2 ve L1 vize süresince aileniz sizinle birlikte Amerika’da yaşayabilir. EB5 ve EB1C vizelerinde, aileniz sizinle yaşayabildiği gibi, sizinle birlikte daimi ikamet hakkı da elde eder.

Özetle

Sonuç olarak, Amerika yatırımda bulunmak veya iş kurmak isteyen girişimcilere çeşitli vize seçenekleri sunmaktadır. Hangi amaçla Amerika’ya gitmek istediğinize, yatırım miktarınıza, orada ne kadar süre yaşamak istediğinize göre şartlarınızı gözden geçirerek vize başvurusunda bulunmalısınız.

Yazımızda Amerika Girişimci vizeleri, nasıl başvuru yapabileceğiniz ve hangi vize türünü seçmeniz gerektiği hakkında detaylı bilgiler verdik. Girişimci vizeleri için başvuruda bulunurken, belgelerinizi özenle hazırlamanız, yatırım ve zaman harcamanız gerekecektir. Bu nedenle süreci profesyonel destek alarak yürütmeniz oldukça önemlidir. Daha fazla bilgi ve başvurunuzu başlatmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.