Amerika'da Yaşam

Göçmenler için adeta bir fırsatlar ülkesi olan Amerika’da hayat uzaktan birçok göçmen adayı için cazip gelebilir. Fakat Hayallerinizi gerçeğe dönüştürmeden önce, yaşam maliyetlerini tam olarak gözden geçirmek oldukça önemlidir.

Bu yazımızda Amerika'ya yerleşmek, öğrenci olmak, asgari ücret ve Amerika'da ortalama gelir gibi konuları göz önünde bulundurarak Amerika'da nasıl yaşanır ve Amerika'da hayatın pahalı olup olmadığı gibi konuları ele alacağız.

amerikada hayat ucuz mu

Amerika’da Yaşam Maliyeti

ABD’de yaşamanın maliyeti, yaşadığınız eyalete ve şehre bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Bu nedenle, Amerika'da yaşam maliyetlerini detaylı bir şekilde hesaplayabilmek için konut, ulaşım, yiyecek ve sağlık hizmetleri gibi temel harcamaları göz önünde bulundurmak gerekir.

Amerika'da yaşamak ve çalışmak birçok fırsat sunarken, bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. Bu zorluklar yaşadığınız veya yaşayacağınız eyalete göre değişmekle beraber; gelir seviyesi, aile büyüklüğü, yaşam tarzı ve öncelikleriniz gibi kişisel tercihlerinize göre de şekillenecektir.

ABD’de yaşarken zorluk teşkil edebilecek ve önceden araştırılması gereken yaşam masrafları; konut, sağlık hizmetleri, eğitim, ulaşım, yiyecek, faturalar ve vergiler olarak yedi ana başlıkta toplanabilir.

Yazımızın devamında bu konulara ve bunlar çerçevesinde değişen durumlara göz atalım.

Amerika’da Ev Sahibi Olmak

Amerika’da bir konut sahibi olmak veya bir konut kiralamak birçok insan için genellikle yaşam maliyetleri arasındaki en yükseği olmakla beraber, seçeceğiniz konuta göre birçok ekstra masrafı da beraberinde getirebilir.

Lokasyon

Amerika’daki ev fiyatlarının değişmesindeki en önemli faktör lokasyon olduğundan, Amerika’da yaşamak için bir ev sahibi olmak ya da bir konut kiralamak isteyenlerin öncelikle lokasyon seçimi yapması gerekmektedir. New York City, Los Angeles ve San Francisco gibi büyük kıyı şehirlerindeki evler oldukça pahalı olmaları ile bilinirler.

Buna kıyasla Kansas, Oklahoma ve Arkansas gibi eyaletlerde ve kırsal şehirlerde evler oldukça bütçe dostu olabilirler. Örnek vermek gerekirse San Francisco’da ev satın almak isteyen biri 1.000.000$ gibi bir ortalama fiyatla karşılaşırken; Kansas, Oklahoma ve Arkansas eyaletlerindeki konut fiyatlarının ortalaması 150.000$ ve 165.000$ arasındadır.

Amerika’da Ev Satın Almak mı, Kiralamak mı?

Ev masrafının miktarını fazlasıyla etkileyecek bir diğer faktör ise ev kiralamak veya satın almak konusunda yapacağınız seçimdir. Genel olarak Amerika’da ev satın almak maddi imkanınız varsa uzun vadede Amerika’da kira ödemeye kıyasla daha az masraflı olacaktır.

ABD’de ev satın alırken karşınıza bazı ek masraflar çıkabilir. Bu masraflar yüksek peşinat, potansiyel renovasyon masrafları ve ipotek kapanış masrafları (mortgage closing costs) olarak örneklendirilebilir.

Buna kıyasla ev kiralamayı tercih ederseniz, satın alırken verdiğiniz peşinata kıyasla oldukça düşük bir miktar depozito yatırmanız gerekecektir fakat ev kirasının da yıllık olarak yükselebileceğini not etmek gerekir.

Ek olarak, satın almak ya da kiralamak istediğiniz evin tipi de Amerika’da ev fiyatları üzerinde oldukça önemli bir etkendir. Amerikan müstakil evleri genellikle benzer özelliklere sahip aynı lokasyondaki apartman dairelerine göre oldukça pahalıdır.

Ek Masraflar

Yukarıda bahsettiğimiz etkenlere bağlı olarak bazı ek konut masrafları da karşınıza çıkabilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Emlak Vergisi: Emlak vergileri yerel yönetime ve eyalet hükümetlerine yıllık olarak ödenen vergilerdir ve lokasyondan lokasyona farklılık gösterebilir. Örneğin Hawaii’de yıllık emlak vergisi 0.28% iken New Jersey’de 2.49% oranındadır.
  • Homeowners Association (HOA) Ücretleri: Bir apartman ya da belirli topluluklarda ev satın alıyorsanız, ortak alanların bakımı için aylık veya yıllık HOA ücretlerine tabi olabilirsiniz.

Burada bir not olarak Amerika’da ödediğiniz emlak vergisinin belediye hizmetleri ve devlet okullarının finanse edilmesinde kullanıldığını belirtelim. Bu nedenle yüksek emlak vergilerinin olduğu yerlerde bu tür hizmetler de daha iyi standartlarda olabilmektedir.

Sağlık Hizmetleri

Dünyadaki en pahalı sağlık hizmetlerinin genellikle Amerika sağlık sisteminde olduğu söylenir. Birçok ülkenin aksine ABD’de yaşlılar, engelliler ve düşük gelirli bireyler gibi gruplara destek olan Medicare ve Medicaid gibi devlet programları olmasına rağmen, genel anlamda sağlık hizmetleri neredeyse tamamen özel sektörün elindedir.

Sağlık hizmetlerinden yüksek meblağlar ödemeden veya indirimli olarak faydalanmak isteyenler ise genellikle işverenleri aracılığı ile sağlık sigortası edinmektedir. Bireysel olarak sağlık sigortası edinmek oldukça zorlu bir süreç olabileceğinden ötürü, eğer Amerika’da bir işvereniniz varsa öncelikle sağlık sigortası konusunda ona danışmanız gerekir.

Çalıştığınız işverenle yaptığınız anlaşmaya bağlı olarak sigorta primlerinin tamamı ya da bir kısmı işveren tarafından karşılanabilir.

Amerika’da Öğrenci Olmak

ABD'de eğitimin maliyeti, özellikle yüksek öğrenim için oldukça önemli olabilir. Anaokulundan liseye kadar olan eğitimde Amerikan devlet okulları genellikle ücretsiz olsa da, spor veya kulüp gibi ders dışı etkinlikler için bazı ek masraflar olabilir. Ek olarak bu devlet okullarının kalitesinin bölgeye bağlı olarak büyük ölçüde değişebileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Amerika üniversiteleri Dünya’nın en iyileri arasında gösterilmektedir. Fakat ortalama düzeyde geliri olan bir bireyin herhangi bir öğrenci kredisi ya da burs sahibi olmadan bu üniversitelerden birinde eğitim alması oldukça zor olabilmekte.

ABD’de dört yıllık bir özel üniversitenin ortalama öğrenim ücreti yılda yaklaşık 35 bin dolar kadardır. Buna kıyasla devlet üniversiteleri özellikle kendi eyaletlerinde ikamet eden öğrenci adayları için daha ucuz olmasına rağmen yılda on binlerce doları bulabilir.

Bu maliyetleri karşılamak amacıyla Amerika’da öğrenci kredisi almak, öğrenci olmak isteyenler arasında oldukça yaygındır. Fakat bu krediyi alan öğrenciler genelde mezun olduklarında ödemeleri gereken yüklü miktardaki kredi borcu ile iş hayatına atılmaktalardır.

Eğitim genel anlamda pahalı bir süreç olsa bile Amerika’da öğrenci olmak isteyenler için federal ve özel pek çok eğitim destek programı bulunmaktadır. Bu konuda araştırmalar yaparak siz de kullanabileceğiniz fırsatları öğrenebilirsiniz.

Amerika’da Ulaşım Masrafları

Ulaşım yöntemi ve masrafları bulunduğunuz yere ve maddi durumunuza göre büyük ölçüde farklılık göstereceğinden, Amerika'da çalışmak ve yaşamak isteyenlerin ulaşım masraflarını göz önünde bulundurmaları da oldukça önemlidir. New York City gibi büyük şehirler haricinde genellikle toplu taşıma yöntemleri kullanılmadığından, ulaşımınızı sağlamak için bir araç satın almak zorunluluk olabilir.

Amerika’da Araba Fiyatları

ABD’de ortalama bir 2023 model sıfır araba fiyatı ortalama 50.000 dolar iken, daha düşük model ikinci el arabalar ise 15.000 dolar - 25.000 dolar arasında modele ve aracın kondisyonuna göre değişebilir. Amerika’da benzin masrafları ise oldukça uygundur. Eyaletten eyalete değişmekle beraber Amerika’da 1 litre benzin ortalama olarak 0,55 doladır.

Amerika’da Toplu Taşıma Masrafları

Eğer büyük ve toplu taşıma açısından gelişmiş bir şehirde yaşayacaksanız bir araç sahibi olmadan da ABD’de günlük hayatınızı sürdürebilirsiniz. Otobüs, tramvay ve tren ücretleri ise şehirden şehire değişmektedir. Örneğin New York City’nin metrosunda tek geçiş 2.75 dolar iken sınırsız abonman yaptırmanın fiyatı 127 dolardır.

Taksi ve Araç Paylaşımı

Amerika’da Uber ve Lyft gibi araç paylaşımı uygulamaları taksilerden çok daha uygun fiyatlı ve popülerdir. Taksi fiyatları kısa mesafeler için 10 ila 20 dolar arasında değişebilirken, uzun mesafeler çok daha pahalı olabilir.

Faturalar

  • Kamu Hizmetleri: Elektrik, doğalgaz, su ve geri dönüşüm hizmetlerini içeren kamu hizmetlerinin, küçük bir apartman dairesi veya ev için ayda yaklaşık 200 ile 400 dolar arasında maliyeti olabilir. Fakat bu fiyat, evin boyutu, verimliliği, iklim ve kişisel kullanım alışkanlıkları gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
  • İnternet ve Telefon Hattı: Seçilen hizmetin hızına ve konuma göre değişmekle beraber, internet hizmeti için ortalama maliyet ayda yaklaşık 60 dolar bandındadır. Bir cep telefonu hattı edinmenin maliyeti ise sağlayıcıya ve seçilecek pakete bağlı olarak ayda 40 ile 70 dolar arasında değişmektedir.

Vergiler

  • Gelir Vergileri: Hem federal hem de eyalet hükümetleri gelir vergisi alır. Federal vergi oranları, gelire bağlı olarak %10 ile %37 arasında değişir. Eyalet gelir vergisi ise eyaletten eyalete büyük oranda farklılık gösterir; Texas ve Florida gibi bazı eyaletlerde gelir vergisi yokken, California’da gelir vergisi %12.3'e kadar çıkabilir.
  • Satış Vergileri: Satış vergilerinin oranları eyalete ve bazen de şehre göre değişir. Örneğin Oregon'da satış vergisi yokken, Tennessee'nin ortalama yerel satış vergisi oranı %9'un üzerindedir.
  • Emlak Vergileri: Bir ev sahibiyseniz, genellikle okullar ve yollar gibi yerel hizmetleri finanse etmek için kullanılan emlak vergileri ödersiniz. Emlak vergileri eyaletten eyalete büyük ölçüde değişebilmekle birlikte, ortalama bir Amerikan için emlak vergileri 3.000 dolar kadardır.

Amerika’da Asgari Ücret ve Ortalama Gelir

Asgari ücret ve ortalama gelir, belirli bir ülkedeki yaşam maliyetini değerlendirmek için en önemli iki ekonomik veridir. Bu rakamların bölgeye göre büyük ölçüde farklılık gösterdiğini unutmamak gerekir. Bunun başlıca nedeni ise farklı eyalet düzenlemeleri ve ülke genelindeki yaşam maliyeti farklılıklarıdır.

Amerika’da Asgari Ücret

ABD’de asgari ücretlendirme federal seviyede 2009'dan beri saatlik 7,25 dolar olarak uygulanmaktadır. Ancak birçok eyalet ve şehir kendi asgari oranlarını yayınlamaktadır. Bir çalışan hem federal hem de eyalet asgari ücret yasalarına tabi ise, çalışan iki asgari ücretten yüksek olanını alma hakkına sahiptir.

Bunu açıklığa kavuşturmak için daha net bir örnek vermek gerekirse, 2023 itibariyle Washington eyaleti 15.74 dolar ile Amerika’daki en yüksek asgari ücrete sahip eyalettir. Fakat birçok eyalette federal asgari ücret olan 7,25 dolar kullanılmaktadır.

Amerika’da asgari ücret ne kadar olursa olsun bahşişli çalışanlar için federal asgari ücretin saatte 2,13 dolar olduğunu ve bahşişlerin toplam saatlik ücreti en az federal asgari ücrete eşitlemesi gerektiğini de not edelim.

Amerika’da Ortalama Gelir

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, 2023 itibariyle Amerika’da ortalama gelir yıllık 58,563 dolar veya saatlik yaklaşık 28.16 dolardır. Ancak bu miktar konum, sektör, eğitim ve deneyim düzeyi gibi faktörlere bağlı olarak önemli ölçüde değişiklik gösterir.

Örneğin genel olarak daha yüksek maaş veren sektörler arasında teknoloji, sağlık hizmetleri ve mühendislik yer alırken; daha düşük ücretli sektörler genellikle karşılama hizmetleri ve perakendeyi içerir. Ayrıca yaşam maliyetinin yüksek olduğu şehir ve bölgelerde maaşlar da genellikle daha yüksektir.

Özet Olarak

Bu yazımızda Amerika’da hayat ucuz mu sorusuna sizin için cevap bulmaya çalıştık. Umuyoruz verdiğimiz bilgiler ışığında Amerika’da yaşam konusunda genel bir bilgi sahibi olabilmenize yardım olabilmişizdir.

Siz de Amerika’da öğrenci olarak ya da çalışma yoluyla yeni bir hayata başlamak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, uzmanlık ve profesyonel bir yaklaşımla göçmenlik danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz.