Amerika Vize Başvurunuz Hangi Hatalardan Dolayı Reddedilebilir?
Her yıl milyonlarca insan ABD vizesi başvurusu gerçekleştirmektedir. Yapacağınız küçük bir hata vize başvurunuzun reddine dolayısıyla zaman ve para kaybına neden olabilir. Bu yazıyı okumak için ayıracağınız birkaç dakika ile sıkça yapılan hataları öğrenerek bunlardan kaçınabilirsiniz.
Vize talebinizin reddedilmesinin en önemli 7 nedeni:
1. Hazırlıksız olma
Vize işlemine hazırlanırken özen gösteriniz. Başta sitemiz olmak üzere internette mevcut çeşitli kaynaklardan vize başvurusu esnasında ihtiyacınız olabilecek dokümanlara ve bilgilere ulaşabilir ve gerekli hazırlıklarınızı zamanında tamamlayabilirsiniz. Randevuya hazırlıksız gitmek istenecek belgelerde eksikliklere ya da sorulacak sorulara hazırlıksız yakalanmanıza sebep olabilir.
2. Yanlış vize başvurusu
Ne tür bir vize başvurusunda bulunduğunuza bağlı olarak, ihtiyaçlar ve gereklilikler farklılık gösterebilir. Turist vizesi ile yatırımcı vizesi birbirinden çok farklıdır. Birine yaptığınız hazırlık diğeri için yeterli olmayabilir zira farklı belge hazırlıkları gerektirir ve değişik sorularla karşılaşırsınız. İhtiyacınız olan vizeye bağlı olarak neleri hazırlamanız gerektiğini öğrenmeniz ve hazırlıklarınızı buna göre tamamlamanız gerekmektedir yoksa transkript ve öğrenci kimlik fotokopinizle F1 vizesine başvurursanız olumlu cevap alma ihtimaliniz hayli yüksek olur.
3. Yanlış veya yetersiz bilgi ile müracaat etme
Belki de yapılacak en büyük hata formları doldururken ya da belgelerinizi hazırlarken yanlış bilgi vermeniz olacaktır. Bu tür bir yanlışınız fark edildiği takdirde sadece mevcut başvurunuz değil gelecekte yapmanız muhtemel başvurularınızın da otomatik olarak reddedilmesi ihtimali ortaya çıkar. Vermiş olduğunuz bilgilerin doğruluğundan emin olun. Bir diğer husus da yazdığınız ve söylediğiniz bilgilerin yanlış anlaşılmaya mahal vermemesine özen gösterin. Detaylı, açık, anlaşılır ve net bilgiler ile hazırlıklarınızı tamamlayın. Karşınızdaki kişi verdiğiniz bilgiler ışığında sizi ne kadar iyi tanırsa vizenizi kabul etme ihtimali o derece artar.
4. Görüşme sırasında aşırı güven duyma
Yapacağınız şüpheli ve tereddütlü hareketler ne kadar sakıncalıysa kendinize aşırı güven gösterisi de aynı derecede zararlıdır. Çok iddialı cümleler ve gereksiz tavır ve hareketleriniz karşınızdaki memurun sizin hakkınızda olumsuz düşünmesine dolayısıyla de vizenizi reddetmesine neden olabilir. Sorulan sorulara sakin ve mütevazı şekilde yanıt vermeniz lehinize olacaktır. Karşılaşabileceğiniz her soruya bir cevabınız olmayabilir fakat yanlış ve gereksiz cevaplar yerine bilmiyorum demeniz çok daha mantıklı olacaktır.
5. Gereğinden fazla bilgi vermek
Bekleyebileceğiniz gibi, size birçok soru sorulacaktır. Cevaplarınızı iyi düşünerek verin ve mümkün mertebe kısa ve basit tütün. Bunu başarabilmeniz için gerekli hazırlıkları önceden yapmış olmanız gerekmektedir. Cevabınızın içinde gereksiz ayrıntılara yer vermediğinizden emin olun aksi durumda karşınızdaki kişinin kafasının karışmasına ve beklediği cevabı bulamamasına neden olabilirsiniz. Benzer durumlarda daha fazla soruya muhatap olma ihtimaliniz artacak dolayısıyla vizenizin kabul edilmeme riski ortaya çıkabilecektir.
6. Görüşme yapan kişiye saygısızlık etmek
Randevu öncesi yaptığınız hazırlıklar, randevu günü bekleme süreniz can sıkıcı ve yorucu olabilir ve bu durum sinirlenmenize sebep olabilir. Unutmamanız gereken konsolosluk çalışanlarının uyması gereken kuralların olduğu ve size özel muamele yapmadıklarıdır. Hemen herkes aynı süreçlerden ve zorluklardan geçerek randevu aşamasına geçebilmektedir dolayısıyla sabırlı olun ve karşınızdakine saygısızlık yapmayın. Göreceğiniz muamele göstereceğiniz davranış şekliyle doğru orantılı olacaktır. Siz nazik ve saygılı olduğunuz da karşı taraf da size benzer şekilde davranacaktır. Muhatap olduğunuz görevlinin karşısına onlarca kişi gelmekte ve görevliler bütün gün boyunca vize işlemleri hakkında yorum yapıp karar vermek zorunda. Empati yapın ve sabırlı olun.
7. İletişim problemi
Karşınızdaki memurun sizi net bir şekilde anlayabilmesi için karşılıklı iletişimin açık ve net olması gerekmektedir. İngilizce ya da Türkçe, tercihiniz her ne olursa olsun sorulan soruyu iyi anladığınızdan emin olun. Gerekiyorsa İngilizce yerine Türkçe mülakatı tercih ettiğinizi söyleyin. Soruyu doğru anlamazsanız cevap veremezsiniz dolayısıyla anlamadığın bölümleri tekrar etmesini ya da daha fazla açıklama yaparak soruyu tekrar etmesini görevliden nazikçe talep edin. Yanlış bir cevap vermektense soruyu tekrarlatmaktan çekinmeyin. Etkili iletişim, olası yanlış anlamaların ve yanlış yorumların önlenmesine yardımcı olabilir.