ABD’de Sponsorluk ile Green Card Nasıl Alınır?
Amerika'da sponsor yoluyla Green Card almak insanların ülkeye kalıcı olarak göç etmek için en çok başvurduğu yollar arasında yer almaktadır.
Amerika'da sürekli oturum izni almak için pek çok seçenek bulunsa da bunların her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmakta. Bazı sponsorluk ile Green Card işlemleri kısa bir zamanda size Amerika'ya yerleşme fırsatı sunarken, bazıları için yıllara varan süreler beklemeniz gerekebilir.
Temel olarak doğrudan daimi göçmenlik başvurusu yapabileceğiniz iki tür sponsorluk bulunmaktadır. Bunlar İstihdam Temelli ve Akrabalık Yoluyla olmak üzere ele alınabilir.
Bu yazımızda Amerika'da sponsorluk ile Yeşil Kart alabileceğiniz daimi göçmenlik türlerini ve başvurunuzda sizi nasıl bir süreç bekliyor konusuna değineceğiz.
Akrabalık Yoluyla Green Card Almak
Aile sponsorluğu ile Green Card almak isteyenlerin akrabalık durumuna göre ve sponsor olacak kişinin Green Card sahibi mi yoksa Amerikan vatandaşı mı olduğuna göre değişen kriterlerle birlikte Amerika'da sürekli oturum izni alabilmesi mümkündür.
Öncelikle, akrabalık yoluyla Amerika’da sürekli oturum izni alabilmek için size sponsor olan kişinin en az 21 yaşında Amerikan vatandaşı ya da daimi ikametgah sahibi olması gerekir.
Aile Temelli Green Card alırken karşımıza iki yol çıkmaktadır.
Birinci Dereceden Akraba - "Immediate Relative" olarak geçen bu kategori ile daimi ikametgah alabilecek kişiler eş, çocuk ve ebeveynlerdir.
Akrabalık yoluyla Amerika'ya gitmek isteyenler yazımızın devamında bahsedeceğimiz üzere belirli yıllık kotalarla karşılaşacaklardır ancak bu durum birinci dereceden akrabalar için geçerli değildir. Yakın akrabalarınız yıllık kota sınırına takılmadan doğrudan Green Card başvurusu yapabilmektedir.
Akrabalık Öncelikleri - "Family Preference" olarak geçen bu kategoride eşiniz ve çocuklarınız gibi birinci dereceden akrabalarınız dışında örneğin kardeşinizin Amerika'ya gelebilmeniz için size sponsor olduğunda değerlendirileceğiniz kategoridir.
Akrabalık önceliğine göre her yıl Amerika'ya daimi göç yapabilecek toplam kişi sayısı sınırlandırılmıştır. Bu nedenle birinci dereceden akraba olmayan kişiler akraba yoluyla göç etmek ve daimi ikametgah izni almak istediğinde bir süre beklemesi gerekir.
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere Amerika'da size sponsor olan akrabanızın Amerikan vatandaşı mı yoksa Green Card sahibi mi olduğuna göre belirli sponsorluk limitleri vardır. Öncelikle Amerikan vatandaşı olarak hangi akrabalarınıza sponsor olabilirsiniz bir inceleyelim.
Amerikan Vatandaşlarının Akrabaları
Öncelikle belirtmek gerekir ki bir Amerikan vatandaşının sponsor olabileceği akrabaları Green Card sahibine göre daha fazladır.
Bunlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir.
- Amerikan Vatandaşının Eşi
- 21 Yaşın Altında Bekar Çocukları
- Vatandaşın Anne Babası
- 21 Yaşın Üzerinde Evli ya da Bekar Çocukları
- Kardeşleri
Akrabalık Yoluyla Green Card Almak için Şartlar
Aşağıdaki kategorilerden birisine girebilmeniz halinde ABD vatandaşı akrabanız yoluyla Green Card alabilmeniz mümkündür.
- Amerikan Vatandaşının Birinci Dereceden Akrabası
- Amerikan Vatandaşının Öncelikli Akrabaları
- Öncelikli Akrabaya Eşlik Eden Kişiler
Amerikan Vatandaşının Green Card Alabilecek Birinci Dereceden Akrabaları
Eğer Amerika'da yaşayan birinci dereceden bir akrabanız varsa şanslısınız çünkü herhangi bir sınır olmadan sürekli oturum izni alabilme hakkınız var.
Öncelikli akrabalarda (Preference Family) kategorilerini etkileyen yıllık limitler birinci dereceden akrabalar (Immediate Family) için geçerli değildir. Bu sayede bazen yıllar alabilen bekleme süreleriyle uğraşmadan daimi ikametgah izni alabilmeniz mümkündür.
Kimler Amerikan Vatandaşının Birinci Dereceden Akrabası Olarak Nitelendirilir?
- Amerikan Vatandaşının Eşi: Yasal olarak, evliliğin hangi ülkede olduğu gözetilmeksizin, eşi ülke vatandaşı olan ya da en az iki yıl evli kalmış olmak koşuluyla vefat eden ABD vatandaşının eşi olan kişiler birinci dereceden akraba olarak daimi göçmenlik başvurusu yapabilirler.
- Amerikan Vatandaşının 21 Yaşın Altındaki Bekar Çocukları: Sadece öz evlat olması gerekmeden, üvey evlatlar da bu koşulları karşıladığı sürece Amerika'ya daimi göç etmek için başvuruda bulunabilirler.
- Amerikan Vatandaşının Ebeveynleri: 21 yaşın üzerinde ABD vatandaşı olan kişiler anne ve babası için akrabalık yoluyla Green Card sponsoru olabilirler.
Ayrıca eğer evlat edinme durumu vatandaş olan kişinin 18. yaş gününden önce gerçekleşmişse üvey ebeveynler de birinci dereceden akraba olarak Amerika'ya göç edebilirler.
Amerikan Vatandaşının Green Card Alabilecek Diğer Akrabaları
Birinci dereceden akrabaların yanı sıra öncelik sırasına göre kategorilendirilmiş ABD vatandaşının akrabaları da sürekli oturum izni alabilmektedir. Ancak burada altını çizmek gerekir ki öncelik sırasına göre aile yoluyla sürekli oturum izni almak için birinci dereceden akrabalara nazaran çok daha uzun bir süre beklemeniz gerekecektir.
Aşağıdaki kategorilerden birisine uyuyorsanız siz de akrabalık yoluyla Amerika'ya göç edip daimi ikametgah alabilirsiniz.
- Birinci Öncelikli Aile Kategorisi: ABD vatandaşlarının 21 yaş üstü çocukları. 21 yaş altı çocuklar birinci dereceden akraba kategorisi altında değerlendirilmektedir.
- Üçüncü Öncelikli Aile Kategorisi: ABD vatandaşının evli çocukları
- Dördüncü Öncelikli Aile Kategorisi: En az 21 yaşında olan ABD vatandaşının kardeşleri bu kategori üzerinde değerlendirilerek sponsor akraba ile Green Card alabilirler.
Aile Yoluyla Sponsor Olunan Kişinin Eşi ve Çocukları
Öncelikli tercih kategorisiyle sponsor olunan kişinin varsa eşi ve çocukları da istendiği durumda göçmenlik sürecine dahil edilebilmektedir. Bu türden yapılan başvurular "Derivative Relative" yani esas başvuruya bağlı olan akrabalıklar olarak nitelendirilmektedir.
Bunun için sponsor olan kişinin başvuru yaparken bu kişileri de başvuruya eklemesi gerekir. Elbette sürecin ilerleyen aşamalarında bu kişiler için eğer Amerika'da değillerse konsolosluk üzerinden, eğer Amerika'da bulunuyorlarsa Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) üzerinden kendi başvurularını da yapmaları gerekir.
Akrabalık yoluyla sponsor olunan kişiye bağlı olarak alınabilecek sürekli oturum izni için kategoriler aşağıdaki gibidir.
- Birinci öncelikli aile kategorisinde ABD vatandaşının 21 yaş üstü evli olmayan çocukları için yaptığı başvurular.
- Üçüncü öncelikli aile kategorisinde ABD vatandaşının evli olan çocuğu için yaptığı başvurular.
- Dördüncü öncelikli aile kategorisinde en az 21 yaşındaki ABD vatandaşı kişinin kardeşleri için yaptığı başvurular. Bir not olarak düşmek gerekir ki evlat edinilen kişinin öz kardeşleri bu kategori altında daimi göçmenlik başvurusu yapamazlar.
Öncelikli tercih kategorisine bağlı olarak yapılan başvurular (Derivative) için birinci dereceden akrabalar hariç tutulmuştur.
Green Card Sahiplerinin Akrabaları
Amerika'da daimi ikametgah sahibi olduktan sonra akrabalarınızın da Amerika'ya gelmesini istiyor ve bunun için sponsor olmak istiyorsanız bir Amerikan vatandaşına göre çok daha az kişiye sponsor olabilmektesiniz.
Aslında sponsor olabileceğiniz kişiler sadece eşiniz ve bekar çocuklarınız olacaktır. Daimi ikametgah sahibi kişilerin aile bağları yoluyla sponsor olabileceği kişiler İkinci Öncelikli Aile Kategorisi altında değerlendirilmektedir.
İkinci Öncelikli Aile Kategorisi: Bu kategori kendi içinde iki alt kategoriye sahiptir.
- 2A Kategorisi: Green Card sahibinin eşi ve 21 yaşın altındaki bekar çocukları bu kategori ile daimi göçmenlik başvurusu yapabilir.
- 2B Kategorisi: Green Card sahibinin 21 yaşın üstündeki evlenmemiş çocukları bu kategoride değerlendirilerek başvurusu alınır.
Bahsedildiği üzere sürekli oturum izni sahibi kişilerin Amerikan vatandaşlarına göre sponsor olurken bu yönde bir dezavantajı bulunmaktadır. Aile sponsorluğunuzun sonuçlanması da aynı şekilde daha uzun zaman alabilmektedir.
İstihdam Yoluyla Green Card Almak
İstihdam temelli Amerika'ya göçmenlik, ABD'de vize süresi derdi olmadan kalıcı olarak çalışmak ve yaşamak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir.
İstihdam bazlı Green Card programları sayesine Amerika'da sürekli oturum hakkı almanın yanı sıra size sponsor olan işveren sayesinde işiniz de hazır şekilde yeni hayatınıza başlayabilmeniz mümkün. EB türünde yer alan işveren sponsorluğu ile Green Card programları, sahip olduğunuz yetenek, eğitim ya da sermaye ile size Amerika'da yaşama fırsatı sunmaktadır.
Ayrıca, herhangi bir üst derece eğitim, yüksek bir sermaye ya da bir iş uzmanlığı olmadan da Green Card alabileceğiniz seçenekler bulunmaktadır. Şimdi istihdam temelli Green Card türleri nelerdir inceleyelim.
EB-1 Birinci Öncelikli İstihdam Temelli Green Card Programı
EB-1 vizesi olarak da bilinen birinci öncelikli istihdam kategorisiyle ABD'de işveren sponsorluğuyla çalışabilirsiniz.
Birinci Öncelikli Ne Demek? İstihdam temelli daimi göçmenlik yapmak isteyenler için oluşturulmuş 5 ayrı Green Card programı vardır. Bunların her biri kendine özel şartlara sahiptir. Her bir daimi göçmenlik kategorisi numaralandırma ile birbirinden ayrılmıştır.
Birinci öncelikli çalışanlar için EB1 vizesi kendi alanında kanıtlanmış yeteneği olan kişiler için ayrılmıştır. Bu kategori de kendi içerisinde 3 ayrı alt başlıkta sponsorluk ile Amerika'da çalışabilmeniz için fırsat sunmaktadır.
- EB-1A ile olağanüstü yetenek sahibi kişiler istihdam edilebilmektedir.
- EB-1B ile alanında uzman üniversite profesörleri ve araştırmacılara Amerika'da çalışma imkanı verilmektedir.
- EB-1C ile uluslararası şirketlerin yöneticileri Amerika'daki şirketlerde istihdam edilebilmektedir.
Kriterlerini karşıladığınız sürece EB-1 ile Amerika'da çalışmak diğer istihdam temelli daimi göçmenlik programlarına göre daha kolay elde edilebilmektedir.
Bunun en büyük nedeni Amerika'daki sponsor işverenin diğer bazı istihdam yoluyla daimi göçmenlik başvurularında zorunlu olan PERM adındaki sürecin EB1 için şart olmamasıdır.
PERM Nedir? PERM sürecinde işverenin, Amerika'da bir işe alım ilanı yapması, potansiyel çalışanları değerlendirmesi ve zaman alan bu aşamalardan sonra Çalışma Bakanlığından (DOL) ülke dışından istihdam sağlayabilmek için İşçi Sertifikası alması gerekir.
PERM süreci aylar süren ve oldukça karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle bu süreci atlayarak başvuruya devam edebiliyor olmak EB-1 ile Amerika'da çalışmak isteyenler için oldukça büyük bir avantajdır.
EB-2 İkinci Öncelikli İstihdam Temelli Green Card Programı
Akademik başarılarını Amerika'da devam ettirmek isteyen kişiler için EB-2 Green Card mutlaka göz atılması gereken istihdam bazlı göçmenlik kategorisidir.
EB-2 kategorisi kendi içinde iki kısma ayrılmaktadır.
EB-2A olarak adlandırılan ilk alt kategori, master derecesi gibi ileri düzeyde akademik başarıları olan kişiler için oluşturulmuş bir programdır. Bu kategoride daimi göçmenlik başvurusu yapacak kişilerin Amerika'daki bir işverenden teklif almış olması ya da ülkenin ulusal çıkarlarına hizmet ettiğini kanıtlayarak "National Interest Waiver" olarak kendi başvurusunu yapması gerekir.
EB-2B alt kategorisinde ise Amerika'da bilim, sanat ya da iş dünyasında olağanüstü yeteneğe sahip bir kişi olarak gelecekte ülkeye büyük bir katma değer sağlayacağınızı göstermelisiniz.
Genel olarak konuşmak gerekirse EB-2 başvuruları daha çok akademik başarılar üzerinden yapılmaktadır.
EB-2 ile Green Card başvurusu yapmanın öne çıkan avantajı sürecin diğer başvurulara göre daha hızlı ilerlemesidir. Aslında bu durum istihdam yoluyla daimi göçmenlik başvurusu yapılan diğer programlara göre başvuruların daha az olmasıyla ilişkilendirilebilir.
Süreci hızlandıran başvuru sayısının az olması gibi yardımcı faktörler olmasına rağmen, EB2 için sponsor işverenin PERM sürecinden geçmesi gerekmektedir.
Sponsorunuzu tarafından tamamlanması gereken PERM süreci sizin daimi göçmenlik başvurunuzdan önce yapılmış olmalıdır. Ardından sponsorunuz bir İşgücü Sertifikası elde edecektir ve bu sayede sizi istihdam edebilmek için gerek ilk yasal adımları tamamlamış olacaktır.
Burada bir parantez açarak eğer Amerika'nın ulusal çıkarlarına faydalı olacağı düşünülen bir iş üzerinde çalıştığınızı kanıtlayabildiğiniz başvuruda bulunursanız "National Interest Waiver" olarak PERM sürecini aşabilmeniz ve hatta sponsorunuz olmadan sürekli oturum izni alabilmeniz mümkündür.
Kısaca İşgücü Sertifikası (Labor Certification) ne demek bahsetmek gerekirse, Amerika'da çalışabilmeniz için size sponsor olan işverenin ülke içinde aradığı nitelikleri karşılayan eleman bulamadığını ve yapılacak yabancı istihdamın ülke ekonomisi ve istihdamına zarar vermeyeceğini kanıtladıktan sonra edindiği bir sertifikadır.
EB-2 Vizesi Almak için Karşılamanız Gereken Şartlar
EB2 vizesi almak isteyenler kişilerin öncelikle yüksek lisans ya da doktora gibi ileri dereceden bir akademik başarı kazanmış olması gerekmektedir.
Öte yandan yüksek lisans ya da doktora gibi bir akademik dereceniz olmasa bile kanıtlayabildiğiniz iş deneyiminiz ile de lisans mezuniyetinizi göstererek EB2 ile Green Card alabilmeniz mümkündür.
Bu konu hakkında USCIS'in tanımı "uzmanlık alanında en az 5 yıllık deneyim" ile yüksek lisans derecesine eşdeğer bir konumda başvurunuzun alınabileceğidir. Elbette bu deneyimin de iş tanımıyla orantılı olarak sorumluluk üstlenen, karmaşık görevlerin tamamlanabildiği ve çalışanın kendini geliştirebildiği bir türde olmalıdır.
Sponsor işvereniniz sizin adınıza İşgücü Sertifikası alırken bazı konulara dikkat etmelidir.
Özellikle EB-2 kategorisi üzerinden yapılacak bu başvurularda asgari gereklilikler sıralanırken özen gösterilmelidir. Örneğin sponsorluk ile yapılacak istihdam pozisyonu için gereken minimum akademik derecenin yüksek lisans ya da lisans ve 5 yıllık deneyim olarak belirtilmesi gerekir.
Eğer işvereniniz iş pozisyonu için lisans sonrasında 3 yıllık bir deneyim şartı aradığına dair beyanda bulunursa, açılan iş ilanı sizin için yeterli olmayacak ve EB-2 vizesinden faydalanamayacaksınız. Ayrıca bu işe alımın sadece sizi işe alabilmek için oluşturulmuş özel bir alım olmaması, gerçekten yüksek lisans ya da denk iş deneyimi ihtiyacı olması gerekmektedir.
EB-2 vizesi ile daimi göçmenlik almak için yaptığınız başvuruda sizin de dikkatli olmanız gereken noktalar bulunmaktadır.
Örneğin yüksek lisans yerine iş deneyiminizi kullanarak EB-2 vizesine başvurmak istiyorsanız iş deneyiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. İşgücü Sertifikası başvurusu yapılmadan önce 5 yıllık iş deneyiminin tamamlanmış olması bunlar arasında sayılabilir.
Sponsorunuz için çalışmaya başladıktan sonra elde edeceğiniz iş deneyimi genel olarak başvuruda karşılamanız gereken iş deneyim yılı içerisinde sayılmayacaktır.
Sponsor Olmadan EB-2 Vizesi Nasıl Alınır?
Eğer Amerika'da yapacağınız çalışmaların ulusal çıkarlar için faydalı olacağını kanıtlayabilirseniz ABD'li bir işveren ya da İşgücü Sertifikası olmadan da EB-2 ile Green Card alabilirsiniz.
National Interest Waiver (NIW) olarak değerlendirilecek bu türden bir başvuruda sizin ekonomi, eğitim ya da kültür gibi ülkenin genelini kapsayacak bir konuda olumlu yönde etki sahibi olabileceğinizi gösterebilmeniz gerekir.
Örneğin bir üniversitede Amerikan ekonomisi üzerine önemli tespitlerle istihdamı olumlu yönde etkileyecek çalışmalar yaparak NIW alabilirken, sadece ekonomi üzerine çalışan bir araştırma görevlisi olarak yapacağınız başvurunuz olumlu sonuçlanmayabilir.
EB-3 Üçüncü Öncelikli İstihdam Temelli Green Card Programı
"İstihdam yoluyla Green Card almak istiyorum ama öne çıkan olağanüstü bir yeteneğim, üniversite diplomam ya da bir konuda uzmanlığım yok, ben Amerika'ya gidemez miyim?" sorusunu soruyorsanız EB-3 programının sizin için tatmin edici bir cevap olduğunu söyleyebiliriz.
EB3 Amerika İş Gücü Vizesi olarak bilinen üçüncü öncelikli istihdam temelli göçmenlik programı kendi içinde 3 alt kategoriye ayrılmaktadır.
- ABD'de lisans derecesine sahip kişiler için "Profesyoneller" alt kategorisi
- Bir iş kolunda deneyim sahibi kişiler için "Uzmanlar" alt kategorisi
- Herhangi bir eğitim ya da iş deneyim şartı olmayan "Diğer Çalışanlar" ya da "Niteliksiz" alt kategorisi
Bu alt kategorilerin detaylarına inmeden önce belirtmek gerekir ki örneğin bir üniversite dereceniz olsa bile niteliksiz işçi kategorisinde çalışan arayan işverenlerin sponsorluğuyla da EB3 için başvuruda bulunabilirsiniz. Burada esas alınan nokta sizin değil, işin kendisinin gerektirdiği şartlardır.
EB-3 programının önemli avantajlarından birisi, halihazırda ABD'de bulunmuyorsanız, Amerika'ya bir giriş belgesiyle gelip birkaç hafta içinde de gerçek Green Cardınızı alabiliyor olmanızdır.
Bir diğer önemli avantaj da diğer istihdam temelli Green Card programlarına göre çok daha az gerekliliğin olmasıdır.
EB-3 Green Card Programı Yıllık Kontenjanı
EB-3 göçmenlik programı kapsamında her yıl sınırlı sayıda Green Card verilmektedir. Toplamda 40 bin kişiye verilmekte olup bunun 10 bin kadarı vasıfsız işçiler için ayrılmıştır. Bazı aylarda çok fazla talep olduğu için bekleme listeleri oluşturulmakta ve başvurular öncelik tarihine göre kabul edilmekte ve sonuçlandırılmaktadır.
Örneğin Çin gibi yoğun nüfuslu ve başvuruların yüksek olduğu ülkelerde sürekli bir bekleme listesi ile karşılaşmak mümkündür. Öte yandan Türkiye gibi ülkelerde, bazı aylarda başvurular bekleme listelerine alınsa da, genel olarak süreç çok daha hızlı ilerlemektedir.
Yine de bazı aşamalarda Premium Processing olarak adlandırılan işlem hızlandırmaları ile süreyi kısaltmak mümkündür.
Yatırım Yoluyla Green Card Almak
Aslında Beşinci Öncelikli İstihdam Temelli Daimi Göçmenlik programı olan EB-5 programı, pek çok kişi tarafından yatırım yoluyla Green Card olarak anılmaktadır.
EB5 Green Card programı sayesinde Amerika'da yapacağınız yüklü miktardaki yatırım ile daimi ikametgah izni elde edebilme imkanına sahipsiniz.
Öte yandan sadece Amerika'ya sermaye aktarımı yapmak yeterli değil. Aynı zamanda yatırım yaptığınız iş üzerinde aktif şekilde rol almanız da gerekiyor.
EB-5 Yatırım Yoluyla Green Card Programı için Ne Kadar Yatırım Yapmak Gerekir?
EB-5 vizesi almak için 2022 yılında yapılan bir güncelleme ile eğer hedeflenmiş istihdam (Targated Employment Area) alanlarına yatırım yapacaksanız 800 bin dolar ve diğer bölgelerdeki yatırımlar için de 1 milyon 50 bin dolar kadar yatırım yapmanız gerekmektedir.
Ayrıca yıllık 10 bin kişiyle sınırlı olmak üzere yatırım yoluyla sürekli oturum izni verilmektedir ve EB3 programında olduğu gibi yoğun taleplerin olduğu durumlarda başvurular bir bekleme listesine de alınmaktadır.
Yine de yatırım miktarının yüksek olması da göz önüne alınınca anlayacağınız üzere bir bekleme listesine alınmak çok da sık rastlanılan bir durum değildir.
Yatırım Yoluyla Green Card alabilmek için 2 yol bulunmaktadır.
Bunlar arasında birinci seçenek olan ve daha çok tercih edileni bölgesel merkezlere (Regional Center) yapılan yatırımlardır.
Kısaca bölgesel merkezlerin ne olduğundan bahsetmek gerekirse, hükümet tarafından istihdamı artırmak için özel olarak belirlenen yatırım lokasyonları olarak söylenebilir.
Bölgesel merkezlere yapılan yatırımların daha cazip gelmesinin önemli etkenleri arasında yatırımcının kendi işini kurmak zorunda olmaması ve yatırım miktarının daha düşük olması gösterilebilir. Bölgesel merkezler Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) tarafından belirlenip onaylanmalı ve EB-5 kriterlerine uygun olarak düzenlenmelidir.
Bir diğer seçenek ise hedeflenmiş istihdam alanları dışında kalan bölgelerdeki projelere yapılan yatırımlardır. Hedeflenmiş İstihdam Alanları dışında kalan bu bölgelerde minimum yatırım miktarı daha yüksektir.
Her iki yatırım yoluyla daimi göçmenlik seçeneğinde de projeyi yürüten şirketin size yatırımınız ile Amerika'ya gelebilmeniz için sponsor etmesi gerekir.
Diğer Sponsorluk Yoluyla Alınabilecek Green Card Türleri
Teknik olarak EB-4 olarak adlandırılsa da her duruma özel şartları bulunan bu Green Card türleri için genel bir kural listesinden bahsetmek güç.
Ancak en genel ifade ile EB-4 kategorisi üzerinden elde edilebilecek Green Card sayısının yıllık 10 bin ile sınırlandırıldığından ve bu 10 bin kişilik kontenjandan 5 bin kadarının dini görevler ile istihdam edilen kişilere ayrıldığından bahsedebiliriz.
Kimler İstisnai Göçmenlik ile Green Card Alabilir?
Pek çok alt kategoriye ayrılan bu vize türünde örneğin Panama Kanalı Anlaşması istisnası gibi konular yerine doğrudan Türkiye'den Amerika'ya giden ya da Amerika'da bulunan Türkler için mümkün olabilecek imkanlara göz atalım.
- Kar amacı gütmeyen dini bir kuruluş için hizmet vermek üzere EB-4 daimi göçmenlik programına başvurabilirsiniz.
- Amerika'da belirli bir süre yaşamış uluslararası bir kuruluştan emekli olan memur ya da hala bu kuruluş için çalışansan birisiyseniz EB-4 sizin için uygun olabilir.
Özetle
Bu yazımızda birbirinden farklı bir çok avantaj sunan Green Card’ın sponsorluk yolu ile nasıl alınabileceğinden detaylıca bahsettik. Her biri kendine özel şartlar ve aşamalar gerektiren bu daimi göçmenlik türlerinden sizin için uygun olanı ile işlemlerinizi hemen başlatmak için bizimle iletişime geçebilir ve deneyimli ekibimizin size sunacağı profesyonel hizmet ile mümkün olan en kısa sürede Amerika’daki yaşamınıza başlayabilirsiniz.